През 19 век, в резултат на разрастването на градовете и

...
През 19 век, в резултат на разрастването на градовете и
Коментари Харесай

В Лондон е пуснат първият електрически трамвай

През 19 век, вследствие на разрастването на градовете и промишлените предприятия, отдалечаването на местоработата от местоживеенето на градските поданици, се задълбочава казусът с градския превоз. Появилите се омнибуси скоро получават сериозна конкуренция в лицето на железопътните конни сформира. Първият в света конен трамвай е открит през 1828 година в Балтимор (САЩ, щата Мериленд). Правени са опити и за въвеждане на парни локомотиви по градските улици, само че като цяло опитите са несполучливи и не получават разпространяване. Тъй като потреблението на конете е обвързвано с голям брой неудобства, опитите да се вкара трамвай с механична двигателна сила не престават. В Съединени американски щати необятно разпространяване получават трамваите с кабелна двигателна сила (като лифтовете). Такъв трамвай, непокътнат като историческа забележителност има и до през днешния ден в Сан Франциско.
Постиженията на физиката в региона на електричеството, развиването на електротехниката и изобретенията на Вернер декор Сименс в Берлин и Фьодор Пироцки в Санкт-Петербург довеждат до основаването на първата пътническа електрическа трамвайна линия сред Берлин и Лихтерфелд през 1881 година, издигната от електротехническата компания на Сименс. През 1885 година вследствие на разработките на американския откривател Лео Дафт без значение от работата на Сименс електрическият трамвай се появява и в Съединени американски щати.
Електрическият трамвай се оказва рентабилен и това способства за бързото му разпространяване по света. За това спомага и основаването на разнообразни системи за токоснемане: щанговият токоприемник на Франк Спрейг и бугелният токоприемник на Сименс.
През 1892 година за първи път е въведен трамвай и в Руската империя – в град Киев, а образецът на Киев е последван и от други съветски градове: в Нижни Новгород трамваят се появява през 1896 година, в Екатеринослав (сега Днепропетровск, Украйна) през 1897 година, в Москва през 1899 година, а в Санкт Петербург – през 1907 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР