През 1897 г., при разкопки в гробищната могила край град

...
През 1897 г., при разкопки в гробищната могила край град
Коментари Харесай

Преди 5000 години на Урал си пиели бирата с метални сламки

През 1897 година, при разкопки в гробищната могила край град Майкоп в южна Русия, археолози намират тънки еднометрови тръбички,  украсени със злато и сребро, чието предопределение оставя неразбираемо повече от 120 години. Ново изследване на обектите обаче разреши на група учени да стигат до ново предпалажение за предназначението им,  съобщава публикация,  публикувана в списание Antiquity. 

Възможно е  тръбичките да са били употребявани за взаимно пиянство на бира от общ съд и за филтриране на напитката от примеси благодарение на вградени филтри, допускат съветските експерти.   

„ Ако догатката е правилно, тогава тези предмети съставляват най-ранното материално доказателство за пиянство със „ сламки “ — дълги по метър, със златна и сребърна декорация, но всъщност сламки. Практиката да се пие през дълги тръби по време на празници станала нормална през третото и второто хилядолетие прочие н. е. в античния Близък изток “, се споделя в резюмето.

Тръбичките от Майкопската могила от ранната бронзова ера имат тънки стени и перфорирани накрайници.  Четири от тези  „ сламки “ са били  украсени със златни или сребърни бикове. Открити са в най-голямото поделение до човешки останки. Находките, които през днешния ден се съхраняват в Ермитажа, датират от четвъртото хилядолетие пр.н.е.

Екипът от откриватели — Виктор Трифонов, Денис Петров и Лариса Савелиева счита, че тръбите е трябвало да филтрират употребяваната напитка. Те напомнят, че има непокътнати изображения с подобни върху печати, открити в Иран и Ирак и датиращи от петото или четвъртото хилядолетие пр.н.е.

През третото хилядолетие прочие н. е. подиуми на пиршества с групи хора, които пият питиета през дълги тръби от общ съд, са постоянно срещани в месопотамското изкуство. Освен това сходни тръби (една от тръстикова ръкохватка, обгърната в златно фолио, други от метал) са открити в гроба на жена от висшето общество на шумерския град Ур.  Възрастта на гроба й е почти 4,5 хиляди години.

Според съветските учени комплектът от осем тръби за пиянство в Майкопската могила може да е съоръжение за угощение, предопределено за осем души. Можеха да сядали дружно и да са пиели бира от голямата кана, също намерена в гробницата. Сламките са открити положени наоколо до заровеното тяло. 

Професор Августа Макмеън от университета в Кеймбридж означи в коментар за The Guardian, че препоръчаната приложимост е извънредно, само че функционално.  В предишното бирата е била гъста напитка с наслойка, тъй че са били нужни филтърни сламки, с цел да се пие, споделя тя.  Подобни устройства са били известни в Месопотамия през третото или второто хилядолетие пр.н.е.  

Лулите приказват за значимостта на шерването на храна и питиета, което способства за образуването на обществени връзки.  Днес празненствата и празненствата служат за  същите тези цели, сподели Макмеън.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР