През 1444 г. В Битката при Куновица турците са победени

...
През 1444 г. В Битката при Куновица турците са победени
Коментари Харесай

На този ден: Крал Владислав III Варненчик и Янош Хуняди пленяват Махмуд бей

През 1444 година В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на крал Владислав III Варненчик и Янош Хуняди



Битката при Куновица е борба сред кръстоносците, водени от Янош Хуняди и Владислав III, и Османската империя, състояла се на 2 или 5 януари 1444 година при планината Куновица (Суха планина) сред Пирот и Ниш. Много турски командири, в това число Махмуд бей, шурей на султан Мурад II, са пленени в следствие от сраженията.

Кръстоносците стартират отстъплението си на 24 декември 1443 г.след Битката при Златица. Турските войски ги следват през реките Искър и Нишава и нападат в Куновишкия проход отстъпващите кръстоносци. Битката се състои през нощта под цялостна луна. Хуняди и Владислав са минали през прохода и атакуват турците при реката на източния завършек на планината.Турците са победени и доста турски командири, в това число Махмуд бей, шурей на султан Мурад II, са пленени.

Според някои източници, Скендербег взел участие в борбата на страната на турците, само че ги дезертирал по време на борбата.

Последствия от борбата:

Четири дни след борбата кръстоносците доближават Прокупле. Георги Бранкович предлага на Владислав и Хуняди да останат в сръбски замъци през зимата и да продължат похода си против турците напролет на 1444 година Те отхвърлят предлагането му и се отдръпват. През януари 1444 година доближават Белград, а през февруари идват в Буда, където са посрещнати като герои.

Мурад II в това време се връща ядосан и обезверен от ненадеждността на войските си и хвърля Турахан бей в пандиза, обвинявайки го за неуспехите на армията си и за пленяването на Махмуд бей.

Любопитно: Битката се уважава в сръбската епическа ария „ Подухни ветре “.



През 1972 година по разпореждане на президента на Съединени американски щати Ричард Никсън НАСА стартира да създава план по основаване на галактическа совалка

Космическата совалка е американски галактически транспортен съд. Първия старт на совалката е на 12 април 1981 година, а последният – на 8 юли 2011 година За този интервал са осъществени общо 135 галактически полета.

Космическите совалки транспортират космонавти на борда си, както и товари като изкуствени спътници и елементи за галактическите станции в ниската околоземна орбита, в горната част на атмосферата или термосферата. Обикновено екипажът се състои от 5 до 7 члена.

Първите галактически кораби за неведнъж потребление стартират да се създават на 5 януари 1972 година, когато президентът Ричард Никсън утвърждава програмата „ Космическата совалка “ на НАСА. Силна поддръжка на програмата оказва Роналд Рейгън, защото совалките са основно звено от програмата му „ Звездни войни “.

Ентърпрайз е първата построена совалка през 1976 година, само че без мотори и топлинен щит тя служи единствено за проби в атмосферата – не може да прави интервенции в космоса. Първоначално са издигнати четири изцяло функциониращи совалки: Колумбия, Чалънджър, Дискавъри и Атлантис. Като две от тях са изгубени при произшествия – Чалънджър през 1986 година и Колумбия през 2003 година с общо 14 жертви. Индевър е петата совалка, конструирането на която е утвърдено през 1987 година за да размени Чалънджър.

На днешната дата са родени известният публицист Умберто Еко, както и артистът и притежател на Оскар Робърт Дювал. През 2014-а на днешната дата умря една от най-големите футболни митове в света португалецът Еузебио.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР