Превземането на стратегическото селище Старомайорске е най-големият успех на контраофанзивата

...
Превземането на стратегическото селище Старомайорске е най-големият успех на контраофанзивата
Коментари Харесай

Голям успех за Украйна, но на каква цена: Руснаците ни чакаха

Превземането на стратегическото населено място Старомайорске е най-големият триумф на контраофанзивата на Украйна от много време.

Войниците, които са на предна линия в украинското нахлуване, настояват, че предходната седмица по продължение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от предстоящото, като съперникът е бил добре квалифициран, предава " Ройтерс ".

" Руснаците ни чакаха ", показва 29-годишен боец, употребявайки кодовото име Булат - от поделение с бронирани машини, взело участие в офанзивата предходната седмица.

" Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, само че всичко бе наред, пое удара и всички останахме живи. Слязохме и побягнахме към прикритието. Най-важното е да намериш прикритие и по-късно да продължиш напред ", споделя той.



Пред " Ройтерс " украински бойци свидетелстват за събитията по време на борбата за Старомайорске.

" Мисията ни бе планувана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в плануваното време по няколко аргументи. Затова навлязохме по-късно и пропуснахме точния миг ", разяснява Булат.

Руснаците са имали месеци, с цел да приготвят укрепленията си и да слагат минни полета. Украинските бойци не разполагат с въздушна поддръжка, която е основен фактор за всяка настъпателна интервенция.

Руската отбрана включва " авансово следени зони ", акцентира 24-годишен украински морски пехотинец, употребяващ кодовото название Дъб.



" Те методично унищожиха пътищата. Направиха ями, които не разрешават влизането и излизането от селището, даже и при изсъхнало време. Дори ходенето пешком е много мъчно. Не може да използваш светлини през нощта, само че въпреки всичко би трябвало да продължиш напред ", споделя той.

" Опитахме се да дадем най-хубавото от себе си. Успяхме ", декларира различен боец, употребяващ кодовото название Пикачу.

" Заемането на позиции не беше най-трудното. Напредвахме постепенно, само че несъмнено. Те стреляха, хвърчаха шрапнели. Беше ужасно, само че продължихме напред. Никой не отстъпи. Всички се оправиха чудесно ", прибавя Пикачу.

" Много от нас, които потеглиха, няма в никакъв случай да се върнат вкъщи ", признава обаче той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР