Превратно упражняване на властнически правомощия. Посочените в заповедта обстоятелства, се

...
Превратно упражняване на властнически правомощия. Посочените в заповедта обстоятелства, се
Коментари Харесай

ВАС срещу бивишия министър на МВР: Превратно упражняване на властнически правомощия

Превратно практикуване на господарски пълномощия. Посочените в заповедта условия, се явяват незадоволителни, бланкетни и нестимулирани. Провеждането на парламентарни избори не съставлява „ изключителни промени в оперативната конюнктура, положението на престъпността и публичния ред “ или „ промени във функционалните отговорности на структурите “.
Прочетете още
С тези и сходни претекстове Върховния административен съд удостовери решението на Административен съд – Пловдив, който анулира заповед на министъра на вътрешните работи, с която началникът на Шесто районно управление (на МВР) Николай Кирков е „ краткотрайно командирован ” в районното в село Труд.

Заповедта е  от 31 август 2022 на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев,. С нея Кирков преназначен в полицейското ръководство в с.Труд за период от една година. 

Първата рокада беше направена през юни 2021 г от министър Бойко Рашков. Преди да оглави районното в „ Столипиново “, Кирков беше началник на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди този момент – и шеф на Криминална полиция в Пловдив.

От последното правосъдното решение за анулация на заповедта стана ясно, че преместването е направено поради „ служебна нужда “. Според магистратите от Върховен административен съд обаче такава не е била налице. 

„ Процесната заповед се явява издадена и в несъгласие с задачата на закона. Преназначаването на чиновници на една и съща служба сред обособените районни ръководства на Министерство на вътрешните работи, в тази ситуация от шеф на Шесто районно ръководство - Пловдив при ОДМВР - Пловдив на длъжността шеф на районно ръководство - Труд при ОДМВР - Пловдив сочи  превратно практикуване на господарски пълномощия.

В в сегашния случай не са налице предпоставките на член 165, алинея 2 от ЗМВР за краткотрайно преназначаване на служителя Н. Кирков от шеф на Шесто районно управление (на МВР) - Пловдив на длъжността шеф на районно управление (на МВР) - Труд и двете при ОДМВР - Пловдив. Следва да се уточни също по този начин, че визираната както в заповедта, по този начин и в предхождащото я предложение за краткотрайно преназначаване натовареност по осъществяването на дилемите по отношение на провеждането на парламентарни избори на 02.10.2022г., сама по себе си не съставлява „ изключителни промени в оперативната конюнктура, положението на престъпността и публичния ред “, и/или „ нормативни промени “, и/или „ промени във функционалните отговорности на структурите “. Преназначаването следва да е за превъзмогване на изключителни, стоящи отвън волята на органа непредвидими и непредотвратими събития. Такива не се потвърждават от ответния орган – издател на акта и сегашен касатор. Посочените като фактическо съображение в заповедта условия се явяват незадоволителни, бланкетни и нестимулирани, заради което същите не могат да обосноват съществуване на основанието за краткотрайно преназначаване на служителя.

На процедура всички решения на Административен съд – Пловдив и последващите на идната инстанция Върховен административен съд разкриват, че двамата вътрешни министри са използвали  превратно закона, с цел да отстранят полицейски чиновник, против който не е имало доказателства за каквито и да е нарушавания. На процедура това е корист с власт  и разпра.

В продължение на година бившето управление на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи отхвърляше да извърши решението на съда и да възстанови  Кирков на поста му. Това бе направено от новото управление на Министерство на вътрешните работи и сега той още веднъж оглавява Шесто районно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР