Превратът в Нигер не остана незабелязан от Вашингтон. Заместник-държавният секретар

...
Превратът в Нигер не остана незабелязан от Вашингтон. Заместник-държавният секретар
Коментари Харесай

Западът се паникьоса. Франция се готви за война

Превратът в Нигер не остана неусетен от Вашингтон. Заместник-държавният секретар Виктория Нюланд посети Ниамей, с цел да сложи обстановката под надзор. Но визитата се провали, признават западните медии. За това по какъв начин Съединени американски щати се пробват да заемат мястото на Франция, изтласквайки Русия и Китай на Черния континент – в материала.

Не съумяха да се схванат

Нюланд трябваше да откри " дипломатическо решение " на рецесията, написа “Уолстрийт Джърнъл ”. Лидерът на бунтовниците военачалник Абдурахман Чиани обаче не я одобри, а договарянията се водят от началника на Генералния щаб военачалник Муса Барму. Двучасовият диалог приключи безуспешно. Американците желаеха персонална среща със сваления Мохамед Базум. Позволиха им единствено да приказват по телефона.

Нюланд заплаши Нигер с раздор със Съединени американски щати и загуба на стотици милиони долари икономическа помощ. Не оказа помощ. „ Ако това е цената на нашия суверенитет,нека “, сподели военачалник Барму.

Вашингтон предизвестява бунтовниците да не контактуват с съветски военни експерти. В същото време в Нигер има две американски бази - към 1100 военни. Официално – за битка с ислямистите.

Докато си тръгваше, Нуланд сподели, че макар непримиримостта на бунтовниците, Съединени американски щати държат вратите си отворени. „ Дадохме им няколко благоприятни условия да продължат диалога “, сподели тя.

Втора деколонизация

Белият дом явно е преследван от триумфите на Черния континент на Русия и Китай, както и от отдръпването на Франция. Париж към този момент няма да получава злато и уран от Нигер. Провалената политика в района принуди 94 френски сенатори да пишат отворено писмо на Еманюел Макрон.

Депутатите показаха, че африканските страни към този момент не схващат Франция и оспорват ролята й на континента. Не става дума единствено за Нигер, само че и за Мали, ЦАР, Буркина Фасо, за утежняването на връзките с Кот д`Ивоар и Сенегал.

„ Вчерашната френска Африка се заменя от военна съветска Африка, икономическа китайска Африка и дипломатическа американска Африка “, се споделя в документа. Париж се пробва да резервира въздействие в някогашните колонии, само че при Макрон френските войски напущат континента.

Така през март 2023 година Буркина Фасо денонсира съглашението с Франция за военна помощ, подписано през 1961 година, и изгони четиристотин командоси. Преди година френският боен контингент напусна Мали. Сега тези страни поддържат бунтовниците в Нигер, обещавайки да се отдръпват от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) при положение на интервенция.

Според “Радио Франс Интернационал ” група от 25 000 души се готви да нахлуе в Нигер. Половината са нигерийци. Останалите са от Бенин, Сенегал и Кот д`Ивоар. Париж ги натиска. Освен това в страната към този момент има към 1500 френски бойци.

Напрежението пораства. На 9 август бунтовниците оповестиха за нарушаване на въздушното пространство от французите, офанзиви против Националната армия и освобождението на задържаните от тях по-рано терористи. Париж отхвърли това.

Новото държавно управление в това време се укрепва - формиран е временен кабинет. Създават се и доброволчески отряди в помощ на армията.

Борба за въздействие

Бунтът ще отслаби позициите на Запада на континента, считат анализаторите на “Блумбърг ”g. В същото време връзките с Русия се ускоряват. На юлския конгрес в Санкт Петербург бяха подписани 161 съглашения в региона на образованието, медицината, продоволствената сигурност, научно-техническото съдействие. Африканските страни получават съветско оръжие и техника. Някои гратис - в полза на районната сигурност.

Търговията с Китай към този момент доближи 282 милиарда $. Пекин влага в промишлеността, спонсорира инфраструктурни планове в подмяна на търговски покупко-продажби. Африкански студенти учат в Китай, по-специално бъдещи инженери.

Алексей Зудин, старши учител в МГИМО, показва, че Китай развива от ден на ден икономическо съдействие, до момента в който Русия развива военно-техническо съдействие. " Но ние оказваме помощ освен с оръжие. Там работят и наши търговски компании ", прецизира специалистът.

Според него протичащото се към Нигер е удостоверение за доста намаляване на позициите на Франция и Съединени американски щати. „ И това не е първият прелом, който отстранява от власт хора, насочени към Запада “, прибавя той.

Вашингтон надали ще се намеси директно. По-вероятно е Париж да се опита да въвлече съседите на Нигер във военна случка. " Те към този момент се причислиха към икономическите наказания. Основната непосредствена конспирация е дали французите ще съумеят да отприщят въоръжен спор ", споделя събеседникът.

Политологът Сергей Марков на собствен ред означи, че Париж и Вашингтон имат разнообразни подходи към казуса с Нигер. " Французите се пробват да провеждат интервенция, американците се пробват да договарят. Конфликтът не е от изгода за Съединените щати - той е опасност за техните военни бази в страната. Белият дом просто желае да купи новите управляващи. Но даже и да стартира интервенция, Нигерия ще вземе самодейността и Нигер може да попадне под нейна власт “, споделя специалистът.

Африканците считат Русия за другарска страна, която също така се занимава с експорт на сигурност. „ Част от френското въздействие в това отношение ще отиде в Москва “, счита Марков.

Той напомни по какъв начин френските войски трябваше да изоставен ЦАР, неспособни да обезпечат сигурност. Тогава държавното управление се обърна към съветски военни експерти. И този сюжет може да се повтори.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР