Превозвачите от Близкия изток са готови да поръчат десетки милиарди

...
Превозвачите от Близкия изток са готови да поръчат десетки милиарди
Коментари Харесай

Сблъсък на конкуренти и поръчки за десетки милиарди на Dubai Airshow

Превозвачите от Близкия изток са подготвени да поръчат десетки милиарди долари самолети за дълги дистанции при откриването на авиошоуто в Дубай в понеделник, до момента в който Emirates възобновява доверието си в закъснелия Boeing 777X. Компанията обаче се сблъсква със мощната конкуренция от амбициозната Turkish Airlines, написа Reuters.

Домакините Emirates и дъщерната й самолетна компания FlyDubai се чака да дадат своя отпечатък при започване на второто по величина авиокосмическо събитие в света, споделиха източници от промишлеността, макар опасенията за спад в стопански основния туристически бранш заради войната в Газа.

Emirates е най-големият консуматор в света на широкофюзелажни самолети, в това число Airbus A380 Superjumbos и настоящето потомство Boeing 777. Компанията обществено съобщи, че обмисля повече поръчки на осъвременения 777X, както и Airbus A350 и по-малкия Boeing 787, който е минимум евентуално да се появи незабавно.
 Airbus или Boeing: Кой е по-успешен в средата на годината
Airbus или Boeing: Кой е по-успешен в средата на годината

Airbus е доставил на клиенти 381 самолета до края на юли, а Boeing - 309

Паралелна поръчка от Emirates за конкурентния Airbus A350 наподобява беше отсрочена, защото договарянията в последната минута бяха фокусирани върху изискванията на договорката за мотори с Rolls-Royce, споделиха за организацията източници от промишлеността. Нито една от фирмите не се съгласи да разяснява.

FlyDubai лети със самолети Boeing 737 MAX за междинни дистанции и е подготвен да поръча повече от самолета в понеделник, споделиха източници. Авиокомпанията не отговори незабавно на искане за коментар.

Представители на промишлеността пресмятат, че самолетните компании по света договарят зад кулисите за закупуване на към 700-800 нови самолета, в това число 200-300 от най-големите, до момента в който наваксват проектите за замяна на флота, заложени по време на пандемията.

Колко от тях ще дадат плод в точния момент за авиошоуто на 13-17 ноември зависи от положението на договарянията и битката за светлината на прожекторите, защото групите от Персийския залив са изправени пред разширяващ се кръг от конкуренция.
 Turkish Airlines към този момент е осмата най-мощна самолетна компания в света
Turkish Airlines към този момент е осмата най-мощна самолетна компания в света

Авиопревозвачът увеличи цената си с 26%

Turkish Airlines " избухна " в дневния ред на шоуто в събота със известие от държавната осведомителна организация Anadolu, че е в договаряния за закупуване на до 355 самолета Airbus.

След още диалози източници от промишлеността споделиха, че самолетната компания може да разгласи най-малко част от договорката в понеделник.

Компанията сподели, че е в развой на разискване за поръчка на общо 600 самолета, които евентуално ще бъдат разграничени сред Airbus и Boeing.

Един източник от Близкия изток разказа вероятността за турска поръчка като " самоуверен ход ", засилващ конкуренцията на демонстрационното събитие.

Въпреки това спекулациите за огромна дубайска поръчка за теснофюзелажни самолети от най-новия състезател в района, саудитската арабия Riyadh Air, още по време на авиошоуто в Дубай, са преждевременни, споделиха други източници за Ройтерс.

От самата саудитска самолетна компания, която загатна за решение през идващите седмици, отхвърлиха коментар.

Дубай провежда огромното авиокосмическо ревю, провеждано на всеки две години, на фона на войната Израел против Хамас в Газа, която усилва търсенето на оръжия и затваря въздушното пространство, което прави полетите по-дълги и по-скъпи за някои самолетни компании.

Фирмата за разбор на пътувания ForwardKeys заяви в петък, че резервациите за полети са намалели по света след 7 октомври, като тези за Близкия изток са спаднали с 26%.

" Има задоволително статистически доказателства, най-малко в кратковременен проект, които демонстрират, че е имало забележителен спад в продажбите на билети в района ", сподели Даниел Силке, шеф на основаната в Кейптаун Political Futures Consultancy.

Анализаторите споделиха, че войната в Газа евентуално ще ускори търсенето на оръжия в допълнение към скока през последните 18 месеца, защото Съединените щати и техните съдружници превъоръжават Украйна във войната й против Русия. На ревюто Dubai Airshow обаче се чакат малко огромни оръжейни покупко-продажби,заключва Ройтерс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР