Превод за Гласове Владислав НаковБезплатно зърно и разплащания в национални

...
Превод за Гласове Владислав НаковБезплатно зърно и разплащания в национални
Коментари Харесай

Русия дава на африкански страни безплатно зърно

Превод за " Гласове " Владислав Наков

Безплатно зърно и разплащания в национални валути. Какво сподели Путин на форума Русия-Африка В Санкт-Петербург.

През идващите месеци Русия е подготвена да достави гратис зърно за редица изключително нуждаещи се африкански страни като в същото време е в положение да размени продоволствените артикули от Украйна за Африка. Това заяви съветският президент Владимир Путин в тирада по време на пленарно съвещание на Руско-африканския стопански и филантропичен конгрес.

Според него Русия " е откровено заинтригувана от по-нататъшното задълбочаване на многостранните търговски, капиталови и филантропични връзки " с африканския континент. Президентът даде обещание да усили квотите за африкански студенти в съветските университети и прикани страните от континента по-активно да преминат към разплащания в национални валути.

Зърнената договорка

Нито едно от изискванията на Руската федерация по договорката със зърно не е изпълнено. “Русия се съгласи да взе участие в тази по този начин наречена договорка,  като взе поради отговорностите, съдържащи се в нея, а точно, че ще бъдат отстранени нелегитимните спънки пред доставките на зърно и торове от Русия за международните пазари. “Всъщност нищо от това, което беше дадено на Москва, не се случи ”.

Другата причина за присъединяване на Руската федерация в договорката беше желанието да се дават храни и торове на нуждаещите се страни, само че за съвсем една година общо 32,8 милиона тона товари бяха изнесени от Украйна като част от договорката за зърно, от които повече от 70% отидоха в страни с високи и над междинни приходи, в това число Европейския съюз. В същото време делът за Етиопия, Судан, Сомалия и редица други страни възлиза на по-малко от 3% от общия размер или по-малко от 1 милион тона.

Русия е в положение да размени украинското зърно както на комерсиална основа, по този начин и под формата на безплатна помощ за най-нуждаещите се африкански страни, “особено откакто тази година още веднъж чакаме рекордна годишна продукция ”.

Безвъзмездни доставки на зърно

Русия е подготвена да даде гратис на африканските страни 25 000-50 000 тона зърно през идващите 3-4 месеца. Става дума за доставки предопределени за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република, Еритрея. “Ще  осигурим също по този начин и безвъзмездна доставка на тези артикули до съответните страни. “

Препятствията пред съдействието

Руската федерация разгласи готовността си да доставя гратис на африканските страни съветски торове, блокирани в европейските пристанища. Но от 262 000 тона такива торове бяха изпратени единствено две партиди: 20 000 тона в Малави и 34 000 тона в Кения. Въпреки че приказваме за “чисто филантропична, безплатна акция ”.

“Очертава се парадоксална картина: от една страна, западните страни попречват доставките на съветско зърно и торове, а от друга лицемерно упрекват Руската федерация за сегашната спешна обстановка на международния хранителен пазар ”.

“Африка има опцията да създава храна, с цел да се изхранва. А Русия “е подготвена да показа своя опит в региона на селскостопанското произвеждане с африканските страни и да спомага за внедряването на най-модерните технологии “.

Индустрия и търговия

Задълбочаването на руско-африканското индустриално съдействие е от изключително значение. Руските промишлени артикули, в това число коли и строително съоръжение, са необятно известни на континента и се радват на огромно търсене. “Над 50% от съветските доставки за Африка са машини, съоръжение, химически артикули и храни ”.

Русия чака стартирането на съветска индустриална зона в региона на Суецкия канал в Египет в близко бъдеще: още през 2023 година там ще стартира построяването на първите индустриални мощности, а в бъдеще стоките, създадени там, ще бъдат изнасяни на всички места Африка.

Международният транспортен кулоар Север-Юг ще разреши комфортни доставки на съветски артикули до Африка. “Естествено, този кулоар ще се употребява и в противоположна посока – за доставки на африкански артикули за съветския пазар ”.

“За по-нататъшното разширение на целия набор от търговско-икономически връзки е значимо да преминем по-енергично към разплащания в национални валути, в това число рубли. Москва е подготвена да работи с африканските страни за развиване на тяхната финансова инфраструктура, за свързване на банковите институции към основаната в Русия система за финансови известия, която прави допустимо осъществяването на трансгранични заплащания, без значение от западните системи, които постановат ограничавания ”.

Енергетика

В друга степен на развиване са повече от 30 перспективни енергийни плана с съветско присъединяване в 16 африкански страни. Общият потенциал на енергийните планове, по които работим в този момент, е към 3,7 ГВт.

Руският експорт на недопечен нефт, петролни артикули и полутечен природен газ за Африка е повишен 2,6 пъти през последните две години.

“Росатом ” строи атомната електроцентрала Ed-Dabaa в Египет. “Държавната корпорация може да даде на африканските страни своя неповторим опит и технологии, които нямат аналог в света в региона на “неенергийното ” потребление на мирния атом, да вземем за пример в медицината и селското стопанство ”.

Обучение в Русия

Почти 35 000 студенти от Африка сега се образоват в съветските университети и “този брой пораства всяка година “. Квотата за образование на африкански студенти, за сметка на федералния бюджет на Русия, за 3 години се е нараснал 2,5 пъти.

Русия възнамерява да открие филиали на водещи съветски университети в Африка. “В рамките на Руско-африканския мрежови университет се открива и тясно съдействие с африканските просветителни институции ”.

Медии

Руската федерация предлага “да се работи за основаването на общо осведомително пространство сред Русия и Африка, в границите на което справедлива, безпристрастна информация за събитията, протичащи се в света ще се излъчва на съветската и африканската публика “.

Работи се по откриването на представителства на водещите съветски медии в Африка: организация ТАСС, „ Россия сегодня “, телевизионния канал RT, Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания, „ Российская газета “.

Представители на 49 от 54 страни от африканския континент вземат участие на втората срещата на върха Русия-Африка в Санкт-Петербург.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР