Превърнете агнешкото задно бутче в голяма и сочна пържола, подходяща

...
Превърнете агнешкото задно бутче в голяма и сочна пържола, подходяща
Коментари Харесай

Агнешко бутче по гергьовски с чеснов сос

Превърнете агнешкото задно бутче в огромна и сочна пържола, подобаваща за барбекю, грил тиган или мощна фурна!

Необходими Продукти

За бутчето


● агнешко бутче - задно, 1.5 - 2 кг
● захар - 1 с.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● зехтин - 20 мл

За соса


● чесън - 3 скилидки
● масло - 50 г
● зехтин - 50 мл
● джоджен - 1 връзка
● джоджен - 1 ч.л. изсъхнал
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● кимион - 1/4 ч.л.
● морска сол - 1/2 ч.л.
● лимони - 1 бр.

Начин на подготвяне

Идеята на тази празнична рецепта е да превърнем агнешкото задно бутче в огромна и сочна пържола, подобаваща за барбекю, грил тиган или мощна фурна.

За задачата:

Отделете деликатно тазовата кост с изострен нож. Внимавайте да не остане месо по нея. Бутът се състои от две огромни мускулни групи, едната е тази на джолана, а другата тази на шола.

Отделете джолана от бутчето, тъй като неговата мускулатура е доста по-твърда и не е подобаваща за непосредствено печене на скара.

Прережете бутчето по бедрената кост, отстранете я, а останалото месо с леки прорези превърнете в огромна пържола. Прорезите би трябвало да бъдат от порядъка на 2-3 мм, напречни, във тип на “баклава ”, с цел да може мускулатурата на агнешкото да се отпусне и при печене бутчето да не се свие.

За да мариновате месото поръсете с малко захар, черен пипер и зехтин. Така приготвената пържола е добре да постои в хладилника най-малко 1 ден. Може да употребявате и всевъзможни други вариации за мариноване, само че не прекалявайте, тъй като усетът на младите агънца е доста “раним ”.

Поставете пържолата в сандвич-скара и запечете на мощна плам, с цел да хване тен и да се “капсулова ”, за към 4-5 минути като непрестанно обръщате.

След това оставете месото, както е в скарата, относително близо до жарта, с цел да се досготви.

Ако нямате скара или барбекю, по този начин разлистеното агнешко бутче може да изпечете и в мощно загрята фурна 230-240 С на вентилатор, сложено върху хартия за печене.

В никакъв случай не режете готовото месо незабавно откакто сте го отстранили от огъня. Може да го завиете в алуминиево фолио, с цел да си “отдъхне ” за 6-7 минути.

След това нарежете на тънки линии и полейте с…чесновия сос.

За приготвянето на соса първо поставете задачите глави чесън върху скарата, с цел да се опърлят и поопушат за малко. Почти същия резултат ще постигнете и във фурната.

Обелете и почистете скилидките, поставете ги в хаванче дружно с едрата морска сол и начукайте чесъна до консистенция на каша.

Добавете ситно нарязания свеж джоджен, както и половин чаена лъжичка изсъхнал. Изстискайте сока на лимона, прибавете зехтина, подправете с черен пипер и по избор щипка кимион. Добавете и омекналото масло.

Отново счукайте всичко в хаванчето.

Може да извършите този сос и с пасатор или блендер, само че повярвайте - в хаванче става най-вкусно!

Идеята е този сос безусловно да “капне ” върху димящите, леко розови в средата, агнешки парченца.

Една такава празнична версия на агнешкото българско бутче заслужава да бъде споделена и с добра охладена бутилка българско розе БОЛГАРЕ.

За празниците, когато всички сме дружно!

Ваш Ути!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР