Превалутирането на цените и всички договори от лева в евро

...
Превалутирането на цените и всички договори от лева в евро
Коментари Харесай

Закон за въвеждане на еврото определя как ще се преизчисляват цените

Превалутирането на цените и всички контракти от лв. в евро не трябва да поставят потребителите във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с са били, в случай че еврото не беше въведено. Това ще бъде записано в специфичния закон за въвеждане на еврото, по който Министерството на финансите към този момент работи и е разгласило за публично разискване идея какво би трябвало да съдържа законът.

На процедура концепцията повтаря текстовете от признатия преди повече от година Национален проект за въвеждане на еврото. България чака да бъде призната в еврозоната от 1 януари 2024 година, въпреки все по-често изразяваните отзиви на специалисти, че високата инфлация и бюджетен дефицит ни отдалечат от тази цел с още две години.

В закона категорично ще бъде записано, че при приемането на единната европейска валута превалутирането ще се прави по сегашния фиксиран курс от 1.95583 лв. за 1 евро.  Няма да се позволява преизчисляване на суми по съкратената форма на закрепения валутен курс, а би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната точка.

Така превалутирани всички суми ще може да бъдат закръглявани до два знака след десетичната запетая. Ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от 5, вторият знак след десетичната запетая остава неизменен. Ако третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от 5, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Всички съществуващи контракти, включително за заеми, банкови сметки, трудови правоотношения трябва да бъдат автоматизирано преизчислени. В закона категорично ще бъде записано, че въвеждането на еврото няма да променя или анулира действието на съществуващите контракти.

Заплатите и пенсиите ще стартират да се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите контракти трябва да бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде избрана нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лв.. Същото важи за пенсиите.

Специална глава ще бъде посветена на защита на потребителите. В нея ще бъде записано, че превалутирането на цените от лв. в евро се прави гратис и при преизчисляването потребителят не би трябвало да бъде подложен във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с би бил, в случай че еврото не беше въведено. 

Забранява се на търговци и производители, включително на банки и други снабдители на финансови услуги да покачват цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина. Въвеждането на еврото не може да бъде причина и за смяна на изискванията по контракти и други правни принадлежности.

Един месец от деня на въвеждане на еврото в послание ще бъдат по едно и също време двете валути - лев и евро. По време на този интервал търговците са задължени да връщат рестото на клиентите само в евро. Банкоматите също ще работят с двете валути в този един месец.

Цените на стоките и услугите ще бъдат обозначени и в лв., и в евро 1 месец след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за влизане на България в еврозоната и 12 месеца от датата на въвеждане на еврото. Двойно означение на цените би трябвало има освен на етикетите в магазините, но и в брошури, ценоразписи, фактури, касови бележки.

Комисията за отбрана на потребителите ще бъде контролният орган, който ще следи спазването на тези правила. За насърчаване на правилните търговци Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с КЗП и представители на неправителствените организации, ще провежда акция „ Честен търговец “, с ясно разпознаваемо лого на акцията

Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени според настоящото законодателство, като техните имена ще бъдат посочени в „ черен лист “, който ще бъде оповестен на интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите, на страницата за еврото, както и посредством други осведомителни канали, написа в концепцията на закона.

Физическа обмяна на български банкноти и монети за евробанкноти и евромонети ще бъде безвъзмездна. Българската национална банка ще обменя гратис и в безкрайно количество банкноти и монети от лв. в евро без ограничаване във времето. Търговските банки и „ Български пощи “ ЕАД ще дават тази услуга гратис през първите 6 месеца след въвеждането на еврото, след което ще начисляват някаква такса.

В закона ще бъдат разказани и отговорностите на Българска народна банка - като да вземем за пример да организира производството на евромонети с българска национална страна, предварителното захранване на банките с евробанкноти и с евромонети, както и снабдяването на търговците и „ Български пощи “, а също и изтеглянето и унищожаването на левови банкноти и монети.

В закона ще бъде разписано по какъв начин би трябвало да бъдат приспособени счетоводните документи и доклади, данъчни заявления, регистри и други Предстои да се изработи методика за прекачване от лихвен % в лв. към лихвен % в евро. Ще бъдат посочони кои са контролните органи и какви са глобите при неспазване на наредбите на закона.

Въвеждането на еврото ще изисква и смяна на цялото законодателство, в което левът би трябвало да бъде сменен с новата валута. Това ще стане еднократно в преходните и заключителните разпореждания на Закона за въвеждане на еврото, излиза наяве от концепцията. Общините също би трябвало да трансформират своите наредби и ще имат 4 или 5 имесеца да създадат това.

Всеки индивид, без значение дали е частен или обществен, ще бъде виновен за покриването на своите разноски, произлизащи от въвеждането на еврото, както и за организацията и провеждането на превалутирането. Разходите, свързани с приемането на еврото в частния бранш, не следва да се компенсират от обществени средства, ще написа концепцията на закона за въвеждане на еврото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР