Прецизна камера с лазер, която засича и снима автомобилите, движещи

...
Прецизна камера с лазер, която засича и снима автомобилите, движещи
Коментари Харесай

КАТ извади камера с лазер на пътя

Прецизна камера с лазер, която засича и снима колите, движещи се с превишена скорост, демонстрираха през вчерашния ден от КАТ-Шумен. Ново устройство, което се поставя на тринога край шосето, е на въоръжение от през вчерашния ден по пътищата в района. Миналата година пътната полиция получи 28 такива камери и до момента обучаваше ченгетата да работят с тях.

Само за десетина минути през вчерашния ден лазерът засече три коли с превишена скорост, движещи се към шуменския квартал “Дивдядово”. На екрана ясно се виждаха техните регистрационни номера. Най-голяма санкция ще заплати лидер, който не видя групата кореспонденти и катаджии и караше с 86 км/ч при позволени 50 км/ч в обитаемо място.

Стационарно-преносимият апарат за надзор на скоростта е с лазерен уред, сподели контрольор Веселин Георгиев от „ Пътна полиция-Шумен ”. Камерата е със програмен продукт, който при снимане на нарушаването автоматизирано разпознава номера и изготвя информация кой е притежателят на автомобила.

“Основната разлика със старите камери е в правилото на деяние. Новата работи с лазерни лъчи, по които се пресмята автоматизирано дистанцията и скоростта, а при старите системи има радиовълни с необятен набор на засичане”, описа още Георгиев.

По думите му водачите би трябвало да знаят, че антирадар или радардетектор няма да им помогне против новата камера, тъй като те регистрират съществуване на радиовълни, а не на лазерни лъчи. Няма да ги избави и фолио върху регистрационните табели или други евтини трикове, които не минаваха и при по-старите камери. Освен това, колкото и да е претрупан трафикът по шосето, всички извършители се засичат един по един, стига да се виждат номерата им. Ако се движат паралелно, лъчите ги хващат едновременно и в 4-те ленти в двете направления. Тези функционалности бяха демонстрирани образно през вчерашния ден край „ Дивдядово ”.

Камерата прави 400 замервания в секунда. В нея има сим-карта и незабавно след хващане на нарушителя информацията за него се изпраща до сървър в КАТ-Шумен. Иначе с другите си камери за скорост – и стационарни, и мобилни, катаджиите събират информацията като я преточват на флашки.

Камерата работи еднообразно добре и през деня, и нощем, като по мрачно е с инфрачервени лъчи. Захранва се с батерия, която устоя по една промяна от 8 часа. Тежи към 40 кг и е елементарно портативна в куфар. Целият състав на пътната полиция в Шумен е подготвен да снима с нея, настрана компанията производител също е дала указания. Засега устройството е единствено едно за шуменската дирекция.

През тази година
купуват още
за 4,3 милиона лв.


Още 28 камери с лазер на триноги като шуменската и 20 стационарни, които да се инсталират край пътя, желае да купи КАТ през тази година. Както писа „ Труд ” в края на февруари, полицията е поискала от държавно-обществената комисия позволение да похарчи към 4,3 млн. лева за две публични поръчки. Средствата би трябвало да бъдат отпуснати от така наречен Фонд за пътна сигурност, в който постъпват пари от шофьорски санкции.
В настояването се сочи ориентировъчна цена за камерите на триноги към 65 000 лева на парче, а за стационарните – към 120 000 лева
В момента КАТ работи с 25 стационарни и 148 мобилни камери, последните от които са доставени през 2012 година Тези дни се пускат на воържение новите 28 лазерни портативни камери, като показаната през вчерашния ден в Шумен.

До неделя – 18 март, във всички страни от Европейски Съюз
Полицейски хайки за колани, детски столчета и каски


Полицейски инспекции за колани, детски столчета и каски за мотористите започнаха от през вчерашния ден у нас и във всички страни от Европейския съюз. Акцията се организира по календара на TISPOL – организацията на службите за пътен надзор в Европейски Съюз. Целта е да се управлява потреблението на предпазни средства. По данни на европейската мрежа без тези отбрани на водачи и пасажери рискът за живота им при злополука се усилва неведнъж.
Пътните служители на реда получават право да стопират наред, без значение дали лидерът е направил очевидно нарушаване. Освен за обезопасяването, ченгетата ще ревизират за наложителната застраховка „ Гражданска отговорност ”, дали водачът има неплатени санкции и други Глобата за неизползване на колани, на детско столче, както и за липса на каска при мотористите е 50 лева Законът дава право на водачите да изискат да им се напише фиш, в случай че са съгласни и не желаят да спорят с катаджиите.
При инспекции през вчерашния ден на столичния бул. „ Александър Малинов ”, чиновници на КАТ-София единствено за половин час съумяха да напишат няколко фиша на младежи със скъпи коли, не запомнили да се запашат с колани. Иначе наблюденията на пътните служители на реда са, че над 80% от водачите към този момент са изрядни и се връзват, само че за пасажерите, изключително на задните седалки, процентът е към 60.
Униформените, които пишат протоколи от злополуките, не престават настойчиво да не попълнят данни какъв брой от починалите или ранените не са били с колани, какъв брой деца са потърпевши за това, че са пътували без столчета, дали ударената кола е била със зимни гуми през лятото или с летни гуми през зимата. При неналичието на сходни статистики всевъзможни интервенции като провежданата през тази седмица в Европейски Съюз се базират не на цифри, а на мъгливи теории. Сигурно има смисъл да се ревизират сред 12 и 18 март мотористите в страни като Италия, Испания или Гърция, до момента в който в останалите европейски страни към момента е рано да се карат мотори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР