Престъпниците нямат почивен ден. Напротив. По време на празници се

...
Престъпниците нямат почивен ден. Напротив. По време на празници се
Коментари Харесай

Бандитите нямат почивен ден, как да се опазим по празниците

Престъпниците нямат почивен ден. Напротив. По време на празници се засилват и работят, без да се двоумят. Точно в празничните дни е техният берекет и тогава ползват в деяние както типичен способи, по този начин и новаторски лъжливи схеми. Великден не прави изключение, което се удостоверява и от полицейските сводки. Ковид ситуацията и ограниченията против болестта даже са техен съизвършител.



Маските, които всички носим, влизат в ролята на положително прикритие, ловко употребявано от апашите.

Пазете се от джебчии

По традиция най-активни по време на празници са джебчиите. Те са най-често млади дами, употребяват навалицата към пазарите и православните храмове в дните на огромните християнски празници. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничната възвишеност, пребъркват джобове и чанти, без жертвата да усети. Трябва да се има поради, че джебчиите протягат ръка основно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на. Жертви на сходни обири от ден на ден стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните си. Единственият метод да се влияе против джебчийските обири е по-високи дози нерешителност, поверителност и грижливо отношение към парите.

Ако носите в себе си огромна сума пари, по-добре я разделете на няколко елементи и ги сложете на разнообразни места в чантата или във вътрешни джобове на облеклата си. Имайте поради, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този тип, погрижете се най-малко парите да са в бариера с цип.



Когато се влеете в множеството, без значение дали е в мола, на пазара или в храма, наложително притиснете чантата до тялото си. Ако усетите досег до тялото си или обтягане на чантата, обърнете се внезапно обратно, с цел да огледате добре джебчията. Ако въпреки всичко сте станали жертва на кражба, положителното изложение ще улесни работата на полицията при откриване на закононарушението. От полицията оповестяват, че с цел да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, изключително значимо е незабавното сигнализиране на полицията на тел.112, еднообразен чиновник на улицата или в полицейско ръководство. Бързият сигнал и положителното изложение са основни за залавянето на крадците.

Не пишете във Фейсбук, че няма да ви има у дома!

Ако възнамерявате да отсъствате от вкъщи си по време на празниците, сигурно би трябвало вземете ограничения да предпазите жилището и скъпите си движимости от крадци.

Най-важното нещо, което на пръв взор не е значително, само че несъмнено работи - не съобщавайте на доста хора, че ще отсъствате от вкъщи си по време на празничните дни към Великден. Предупредете и децата си да не вършат това, защото към този момент се трансформира в мода младежите да оповестяват за всяка своя стъпка в обществените мрежи. Особено значимо е да не се написа във Фейсбук за идно пътешестване или да се показва точна дестинация. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да ревизирате дали всички порти и прозорци са добре затворени и заключени. Помолете непосредствен човек - родственик или комшия, на който имате доверие, да наглежда понякога къщата или жилището ви.

Полицията поучава - никога не оставяйте в дома си огромни суми пари. Грижите за фамилни полезности и скъпи движимости също можете да поверите в ръцете на близки или надеждни познати. Преди да потеглите на път, оставете телефонния си номер на вашия повереник, в случай че към момента го няма, несъмнено.

Препоръчително е всичко скъпо на двора, което може да се окаже привлекателно за крадците, също да бъде прибрано и заключено.

Външни признаци насочват апашите

Най-често крадците се ориентират за материалното положение по външни признаци - дограми, климатици, укрепеност на входната врата, налични коли, облекло, извършване на покупки в магазина. Понякога, преди да се реши да нахлуе, апашът е проучил добре всичко и си е направил проект. Нерядко информацията, волно или несъзнателно, се измъква от членове на фамилията, родственици, сътрудници, съседи и други. Погрешно е обаче да се смята, че това постоянно е наложителна причина. При множеството обири се работи без предварителна подготовка и биват обирани къщи и жилища, които не дават отговор на изискванията за разкош. В листата за „ извършване на покупки “ на крадците са най-много пари, бижута, видеокамери и скъпа техника, която могат бързо да продадат и да извърнат в банкноти. Обект на обири много постоянно са също вили и селски парцели, които не се населяват непрекъснато.

Трябва да се знае, че най-уязвимите елементи на вратите са бравите със стърчащи на открито патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се вид. При монтажа на секрета предвиждайте същият да не се подава отвън релефа на врата даже и при демонтирани дръжки на бравата. За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност.

При опция е целесъобразно да укрепите вратата и касата на жилището, с цел да не допуснете навлизане даже и единствено при напън. Съществуват евтини, само че ефикасни устройства, които се слагат за сигнализиране при отваряне на вратите или прозорците на жилището. Възможно е също да се сложи резе или нещо друго, което да ускори сигурността, когато сте си вкъщи или оставяте децата си сами.

В случаи, че жилището е на невисок етаж, в никакъв случай не оставяйте отворени прозорец или врата, когато отсъствате или почивате. Комарниците по никакъв начин не са надеждна отбрана против закононарушение.

Не съхранявайте у дома доста пари

Както към този момент стана дума, изобщо не се предлага се съхраняват огромни парични суми или бижута у дома. Ако въпреки всичко няма къде другаде да ги съхранявате, проявете творчество и предвидливост за старателното им укриване. Имайте поради, че съществуването на железна касета или каса не подсигурява мечтаната сигурност. Не са малко случаите, при които крадците напущат жилището, отнасяйки касетата със себе си и не разходват непотребна сила за отварянето и на мястото на престъплението.

Не влизайте в разрушеното жилище

Важно е да знаете, че не трябва да влизате в разрушеното жилище. Възможно е крадецът към момента да е вътре и да ви заплаши или уплаши. Запазете успокоение и намерете метод да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи, предизвестяват униформените. При осъществяването на огледа на жилището от служителите на реда или на по-късен стадий се огледайте за непознати движимости и в случай че намерите такива, сигнализирайте полицията, без да ги премествате или докосвате.

Проявената нерешителност в никакъв случай не е непотребна, споделят старите хора. Присъствието на непознати лица във входа на блока или към къщата е съображение да деянията бдителност. Много постоянно крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго уместно облекло легендиращо ги като строителни служащи, чиновници на компании предоставящи разнообразни услуги, търговци и други. Белег също по този начин са ниско нахлупени шапки или друго облекло, целящо да прикрие колкото се може повече самия човек. Не оставяйте безучастни, в случай че нарушители пробват да оберат съседите ви. Ако забележите на стълбищната площадка лица с съмнително държание или чуете нехарактерен звук от трошене, рязане, чупене, деликатно огледайте и без да издавате наличието си, информирайте полицията. Важно ще бъде за следствието, в случай че запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им тип.

Колко агнета имаш?

По време на Великден и Гергьовден стартира усилена търговия с домашни животни - изключително агнета и ярета. Животновъдите пък би трябвало да бъдат деликатни и внимателни при определяне на контакти с търговци, които посещават дворовете им, под претекст че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, авансово оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. Задължително би трябвало да се обръща внимание на банкнотите, с които купувачите заплащат закупената стока - постоянно измамниците употребяват покупко-продажбите с животни в селата за пробутване в обращение на подправени банкноти, главно 10 и 20 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР