Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън коментира резултатите от преговорите

...
Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън коментира резултатите от преговорите
Коментари Харесай

Анкара: Изтеглянето на САЩ от Сирия не следва да е в полза на терористите

Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън разяснява резултатите от договарянията със съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, съобщи Анадолската организация.

Той съобщи, че никога терористите не би трябвало да се възползват от процеса на изтеглянето на американските войски от Сирия. „ Турция и Съединени американски щати не би трябвало да разрешат на терористичните организации, включително и на сирийското крило на ПКК - PYD/YPG, да се възползват от извеждането на военния контингент на Съединени американски щати от територията на Сирия “, сподели той.

Калън означи, че управляващите в Турция изрично осъждат опитите за отъждествяването на терористите от ПКК с кюрдската общественост в Сирия. По-рано през днешния ден пред парламентарната си група същото съобщи и президентът Реджеп Ердоган. „ В хода на договарянията с делегацията от Вашингтон ние още веднъж подчертахме това. Твърденията за това, че надали не турската войска ще стартира да убива етническите кюрди в хода на интервенцията в Сирия и ще им нанесе вреди, съставляват част от пропагандата на ПКК “, акцентира Калън.

Той сподели още, че Турция продължава да ползва ограничения за отбраната на мирното население в арабската страна, включително и на етническите кюрди. Президентският представител изрази задоволство от решението на Доналд Тръмп за изтеглянето на американските войски. „ Но в това време следва тъкмо да бъде плануван самият развой: какви структури ще останат в Сирия след изтеглянето на военния контингент на Съединени американски щати, какво ще стане с американските военни бази и логистичните центрове, а също и с тежкото въоръжение, доставено от Пентагона в тази страна “, разяснява Калън. Той добави, че съответните ведомства на Турция и Съединени американски щати ще обсъдят в детайли процеса на изтеглянето на американския контингент.

„ Турция чака Съединени американски щати да върне в арсенала на Пентагона оръжията, доставени в Сирия. Информираха ни, че работата в тази посока е в ход, а детайлностите ще станат ясни в околните дни “, сподели Калън. Според него Анкара е подготвена да координира своите дейности в района с всички страни, само че не счита да желае позволение за избрани стъпки. Той уточни, че на Болтън са връчени две досиета, едното от които касае закононарушенията, осъществени от терористите на YPG/PYD в Сирия. Калън означи също, че президентът Ердоган не е уговарял среща със съветника на Тръмп.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР