Пресмятат бакшишите според банковата сметка на летовницитеКметицата се зарече да

...
Пресмятат бакшишите според банковата сметка на летовницитеКметицата се зарече да
Коментари Харесай

Рекетират богатите клиенти в Сен Тропе

Пресмятат бакшишите съгласно банковата сметка на летовниците
Кметицата се зарече да спре порочната процедура

Собствениците на заведения за хранене и кафенета в фамозния курорт Сен Тропе на френския Лазурен бряг вършат “финансови досиета ” на клиентите си, с цел да могат да ги рекитират с напомпани сметки и великодушни бакшиши според от активите им - гръмнаха излизащият в прилежащия огромен град Ница вестник “Нис Матен ” и локалният “Вар Матен ”.

Двата всекидневника направиха скандалния извод след деликатното изследване на няколко нелицеприятни случая в фамозни кръчми на курортното градче. Става дума за брутални похищения върху джобовете на състоятелни летовници, като изпъква случай с богат италиански клиент. В средата на предходната седмица той вечерял с гаджето си и дребната компания в фамозен локален локал, всичко било съвършено, италианецът платил цялата четирицифрена сметка и оставил и 500 евро бакшиш. Но таман сядал зад кормилото на джипа си, когато видял към него да тича обслужвалият го в кръчмата сервитьор.

Всички от компанията си помислили, че са не запомнили нещо и останали изумени, когато пристигналият до автомобила млад мъж споделил със задъхан глас на италианеца, че оставената “сума за почерпка ” е “недостатъчна за клиент като него ”. И на въпроса му с какъв бакшиш е трябвало да го зарадва, сервитьорът дал отговор без да му мигне окото: “Поне 1000 евро, благодаря! ”.

Репортерите на “Нис Матен ” и “Вар Матен ” се разшетали из заведенията за хранене и кафенетата на курорта и открили още доста случаи на желани от сервитьорите “пари за почерпка ” според от имотното положение на гостите. И от диалозите с пострадали и локални хора публицистите разбрали, че притежателите на заведения в Сен Тропе и най-верните им чиновници в последно време наложително скрояват авансово шапката на клиентите си, научавайки почти какъв брой са дебели техните портфейли. Чрез елементарна и в това време гениална хватка - при правенето на резервация от обещано лице кръчмарите желали наложително сякаш за гаранция всички данни от кредитната карта на поискалия да им гостува курортист и цялостното му име. След това от самата кредитна карта те научавали дали тя е с някакъв предел или е безлимитна, от коя банка е издадена, с какъв период на годност е и т. н. - т.е. докопвали се до информация, даваща ясна визия за финансовите благоприятни условия на бъдещия клиент.

После посредством името пък установявали къде живее той, с какво се занимава, заможен ли е и други нещица, като данните били заформяни в нещо като досие и вкарвани в специфична папка-картотека. А върхът на номера бил, че притежателите на най-оборотните кръчми, които нормално богатите посетители изреждали една след друга по време на престоя в баровското градче, си разменяли “полезната информация ”.

Раздуханите от “Нис Матен ” и “Вар Матен ” кавги разтревожиха кметицата на Сен Тропе - Силви Сири, и 59-годишната дама даде обещание да вземе съществени ограничения против порочната процедура на кръчмарите в родния є град. Но съгласно очевидци те продължавали да я карат, както си знаят. А някои пък към този момент били официализирали по американски пример наложителни бакшиши сред 10% и 20% от изхарчената сума за ядене и пийване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР