Пресконференцията при посещението на избраната за председател на Европейската комисия

...
Пресконференцията при посещението на избраната за председател на Европейската комисия
Коментари Харесай

Еврокомисията не е искала специални мерки за ограничаване на журналистически въпроси

Пресконференцията при визитата на определената за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София е следвала формата на всяка друга нейна аудиенция до момента (както във Франция, Полша, Хърватия, Италия, Испания) – къси изказвания за медиите без въпроси и отговори. Това съобщи в отговор на въпроси на " Дневник " представител на Фон дер Лайен.

Миналата седмица конференцията на премиера Бойко Борисов и новоизбрания, само че към момента невстъпил в служба ръководител на Европейската комисия премина с демонтирани микрофони за публицистите. Това е станало по преценка на екипа на Борисов, само че от преслужбата го оправдават с условия на Фон дер Лайен.

Говорителят изясни, че въпросният формат (кратки изявления без въпроси и отговори) е употребен заради две аргументи - преди всичко, лимитираното време при тези къси визити и, на второ, фактът, че към момента не са взети никакви решения във връзка с комисията, които да може да бъдат обявени. По думите му това е честа процедура в сходни случаи.

В другите страни е имало микрофони

 

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Той уточни, че не знае от кого и по кое време е бил издигнат въпросът за микрофоните по време на визитата на Фон дер Лайен в София и посочи, че в другите европейски столици не е имало такава мярка. Комисията изиска само " същия формат, както в другите столици ", може би имаше неразбирателство в този миг, добави представителят, казвайки още: " От моя професионална позиция в сходна обстановка постоянно е добре медиите да пробват да задават въпроси и е решение на политиците дали желаят да дават отговор или не ".
Той посочи, че когато определената за ръководител на еврокомисията приключи екипа си, при цялостна бистрота ще го показа в пресзалата на комисията и ще отговори на въпросите на публицистите.

В отговор на въпроси на " Дневник " Мина Андреева, основен представител на Еврокомисията, препрати изказване във връзка със случая, изпратено и до Асоциацията на европейските публицисти в България. В него се показва: " Ако сте следили политическата й кариера, сигурно ще знаете, че тя е доста открита за медиите.

Също в този дух тя в никакъв случай не би поискала работното съоръжение на публицисти да им бъде отнемано. Избраната за ръководител твърдо стои зад свободата на медиите и правото на публицистите да упражнят свободата на изложение ".

" Смущения ", или какво споделя държавното управление

От пресслужбата на Министерския съвет прецизираха в изказване до медиите в петък, че " форматът на изказванията е координиран сред екипите на премиера и на новоизбрания ръководител на Европейска комисия, като българската страна се съобрази напълно с предлагането на своите посетители – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изказванията, без въпроси от медиите ".

" При провеждането на брифинги и конференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато обаче се плануват единствено изказвания и формалните лица упорстват категорично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, тъй като не могат да бъдат изключени поради разстройства в останалата част на озвучителната система ", се споделя още в известието.

От Министерския съвет оповестиха за " Дневник " за още два случая, при които микрофоните са били развъртени. Това се правело, когато гостът желал да има единствено изказвания. Единият е от май т.г. при визитата на премиера на Бавария Маркус Зьодер, а другият от юни - при визитата на външния министър на Нидерландия Стеф Блок.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР