Преработвателите на слънчоглед алармират, че са пред фалит. Те настояват

...
Преработвателите на слънчоглед алармират, че са пред фалит. Те настояват
Коментари Харесай

Ситуацията е много сложна, обясняват слънчогледопроизводители

Преработвателите на слънчоглед сигнализират, че са пред банкрут. Те упорстват за ограничения от страна на страната.

" Ситуацията е доста комплицирана. Разполагаме с задоволително количество слънчоглед. България годишно създава към 2 млн. тона. За вътрешна консумация са нужни към 250 хиляди тона. Цялото останало количество е предопределено за износ. В България са основани мощности за производството на към 3,5 млн. тона слънчогледово олио. Необходимостта от суровина за България наближава 4 млн. тона. Разчитаме главно на суровината, която се създава в България ".

Това обясни пред Bulgaria ON AIR ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев.

Той означи, че до началото на войната не е било допустимо да се закупува слънчоглед от Украйна заради съществуването на експортна такса.

" Украйна е най-големият производител на слънчоглед и може да се разчита на по-големи количества, които бихме могли да доставим. Разчитахме предходната и тази година на импорт от Украйна. Правеха се разнообразни опити да се блокира. Основно възбраната засягаше пшеница и царевица. Слънчогледът, под натиска на България, беше включен в забранителния лист ", уточни още Янев.

По думите му доста мощно и непосредствено е въздействието на външните цени на пазара в България, а ефектът от възбраната е никакъв. 

" Още с въвеждането ѝ вътрешната цена на слънчогледа също се поправя със 100-150 лв.. Надяваме се да отпадне тази възбрана от Украйна, сега тя важи до 15 септември. Чуват се гласове, че би трябвало да бъде продължена до края на годината. Предлага се да се забрани импорт на слънчогледово олио от Украйна ", добави Янев.

Той не чака значително повишаване на цената на олиото, в случай че не се случи нещо изключително - въздействат стопански и политически фактори. Според него нашето количество по складовете би трябвало да излезе на пазара и да се продаде. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР