Препоръки как да намалим риска от пожари в публикува Районната

...
Препоръки как да намалим риска от пожари в публикува Районната
Коментари Харесай

Предстоят най-горещите дни от годината. Как да намалим риска от пожари -

Препоръки по какъв начин да понижим риска от пожари в разгласява Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Ловеч.

" Ако съблюдаваме разпоредбите за сигурност ще понижим риска от пожари в природата и ще я опазим. Бъдете виновни! " - молят оттова.

Само през последната седмица макар безспорната възбрана за потреблението на открити източници на огън и паленето на стърнища, огнеборците в града са гасили 20 пожара, от които 12 в суха трева и два в стърнища и житни култури.

Горещото време, вятърът и сушата основават огромен риск от бързо разпространяване на полски и горски пожари, а човешката активност е главният фактор за предизвикването им.

При работа с открит огън, не подценявайте вземането на ограничения за сигурност - то може да има съдбовни последици, предизвестяват от пожарната работа.

Не изхвърляйте неизгасени фасове или други запалими боклуци навън - една бутилка от вода – без значение дали е стъклена или от пластмаса, счупена или цяла, когато бъде огряна от слънчевите лъчи, може да има резултата на лупа и да възпламени сухия материал в близост.

Много дребна част от пожарите са в резултат на естествени феномени, припомнят те. Случват се и такива, провокирани от къси съединения и формиране на искри по електропреносната мрежа и запалване на суха тревна растителност наоколо.

Къде можем да палим огън законно?

На фона на всеобщата възбрана за палене на огън, има обособени места, където е позволено да си създадем дребен лагерен огън или барбекю. Това е в туристически зони, където са подхванати нужните ограничения и са построени такива места, на които пламъците да бъдат лимитирани и обезопасени. Преди обаче да предприемем паленето, би трябвало да се убедим авансово, че не се основават предпоставки за произшествия. Трябва да сме сигурни, че няма мощен вятър и няма да има подобен, защото той е рисков фактор, който способства за разпростирането на огъня и затруднява работата на огнеборците при катастрофи.

Важно е и да помислим по какъв начин ще изгасим огъня преди още да се наложи – да предвидим вода или свежи клони, с които като с тупалки да потушим пламъка. Преди да предприемем паленето би трябвало и да сме сигурни, че огнището е крепко и дава отговор на условията – няма цепнатини, както и че липсва заплаха да изпаднат въглени. Можем да използваме и инертна маса – пръст или пясък, с която да го засипем.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР