Препоръчаха на здравното министерство да даде указания на фирмите да

...
Препоръчаха на здравното министерство да даде указания на фирмите да
Коментари Харесай

Експерти: Има проблеми с лекарствата заради ограничението от един код в системата

Препоръчаха на здравното министерство да даде инструкции на компаниите да асоциират кодовете или да ги отстранен от " бялата " рецепта
Проблемите с електронните предписания бяха разисквани тази заран е в фира на Нова тв. Александра Цолова от Националната пациентска организация уточни, че разминаването в кодовете на медикаменти е един от най-големите проблеми, за които са алармирали. Сходни артикули, нос разнообразни артикули не могат да бъдат получени от пациентите, тъй като в рецептата е единствено единият код. Защо е належащо шифроване с числа, щом нормативната база не го изисква, попита тя. Според нея системата може да сплотява кодовете на сходни артикули, а не лекарите да се натоварват това.

Боряна Маринова, представител на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти пък уточни за сигнали от лекари, чиято рецепта не може да бъде изписана - поради кодовете. Тя посочи, че би трябвало да има проследяемост на медикаментите, каквито са европейските условия - всяко лекарство би трябвало да има прецизен код и име. Според нея решението е да се изписва не лекарството с код, а самата субстанция в него. Например " парацетамол ", в други европейски страни фармацевтът показва всички варианти, само че първо демонстрира най-евтиното, а пациентът да реши кое да вземе.

Цолова изясни, че предлагат здравното министерство да даде инструкции на компаниите да асоциират кодовете или да ги отстранен от " бялата " рецепта. Тя дефинира електронната рецепта като чудесна самодейност, само че съжали, че тя е обвързвана към система, която е несъвършена. Там би трябвало да се оправи казусът, настоя тя. 

Идеята на Маринова пациенти да си поръчва медикаменти от Гърция да вземем за пример, обаче срещна неодобрението на Цолова. " Не е обикновено лекарството да ти пристигна по пощальон. Пътят на лекарството е извънредно значим и пациентите не трябва да се подлагат на риск поради наши неуредици, които не може да оправим ", настоя тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР