Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий

...
Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий
Коментари Харесай

Св. преподобна Макрина Младша

Преподобна Макрина била най-голямата щерка на своите благочестиви родители Василий и Емилия и сестра на св. Василий Велики. При рождението й дали името на първомъченица Текла, само че нейните родственици и домашни привикнали да я назовават Макрина с името на баба й. Майката на Макрина старателно се занимавала с възпитанието на щерка си. Първа нейна образователна книга било Св. Писание. Емилия избирала из свещените книги всичко, що могло да бъде налично за схващане от момичето ту молитва, ту величаене, ту положително наставление. По подобен метод детето от ранни години се срещнало с въодушевените псалми на Давид, с мъдрите фрази на Соломон и Сирах. Емилия не разрешавала на щерка си да стои без работа. Цял ден Макрина била заета – или се учела, или работела нещо, или пособия на майка си в семейството, или пък учела по-малките си братя и сестри.
Семейството било прекомерно огромно: четири синове и шест дъщери, всички възпитани в християнско благочестие. Благочестивите родители знаели, че са длъжни да възпитат децата си освен за тоя живот, само че за вечността. Те основали удобни условия за умственото обучение на децата си, а в това време гледали те да станат същински християни.
Господ благословил трудовете и старанията на положителните родители. Ние към този момент знаем по какъв начин свето живеели тримата братя св. Василий Велики, Григорий Нисийски и Петър Севастийски и с каква неотстъпчивост и самоотречение те изпълнявали своите християнски отговорности. Пламенната религия укрепявала тия светители в сложната им социална активност. Тя въодушевявала и сестра им Макрина, която с чудно старание изпълнявала всички отговорности на фамилния, домашния и духовния живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР