Преподавателят по Конституционно право в СУ Свети Климент Охридски проф.

...
Преподавателят по Конституционно право в СУ Свети Климент Охридски проф.
Коментари Харесай

Пламен Киров за трусовете в съдебната система: Може ламите да са много и всички да са триглави

Преподавателят по Конституционно право в СУ " Свети Климент Охридски " проф. Пламен Киров очерта пред News.bg няколко разновидността за продължението на предварителното преустановяване пълномощията на основния прокурор Иван Гешев. Вчера Висшия правосъден съвет (ВСС) в профил основния прокурор с 16 гласа " За " и 4 гласа " срещу ".

Проф. Киров изясни, че президентът първо може да подпише указа, само че едва ли това ще е през днешния ден. " Министърът на правораздаването Атанас Славов наподобява много доверчив човек - какво си мислят - че президентът ще отиде в администрацията и незабавно ще подпише указа ли? Така се манифестирало по време на комунизма и тези момчета имат същите обноски и привички като по това време - нищо остаряло не е забравено и нищо ново не е научено ", разяснява конституционалистът. Президентът може да подпише указа още през днешния ден, само че може и да го върне с бележки за метода, по който е протекла процедурата, очерта вид Киров.

Според него президентът може и да има съображение първо да върне указа, тъй като не е ясно дали този Висш съдебен съвет е в пълномощията си да предлага промяната на основния прокурор или да не го върне, а да изчака решението на Конституционния съд. От решението на Конституционния съд би трябвало да стане ясно и да се постанови решение, с което да одобри или не, че Висш съдебен съвет, откакто е с изминал мандат, не е способен въобще да работи. То тогава указът на президента за освобождение на основния прокурор ще се окаже, че е нереален от деня на подписването си и Гешев ще би трябвало да се върне в прокуратурата като основен прокурор, също както Иван Иванов се върна отпред на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
 Уволнението на Гешев единствено първа стъпка, Кирил Петков чака втората от Румен Радев
Уволнението на Гешев единствено първа стъпка, Кирил Петков чака втората от Румен Радев

Комисия по имунитетите да не е засекретена, дава си имунитета

Първоначално проф. Киров се изрази метафорично и напомни митологичния конструкт - първо би трябвало да бъде изяснено коя е ламята, дали ламята е единствено една и какъв брой глави има. " Може да се окаже, че има доста лами, доста змейове и всички са триглави, седемглави и по този начин нататък. "

Висш съдебен съвет създали единствено първата крачка, в случай че гледаме метода, по който действа съвета: същите хора, избрали Гешев за основен прокурор със 17 гласа " за ", в този момент го освобождават или направиха стъпка към освобождение. Ако в първия случай те са работили стимулирани от политически ползи, то във втория случай по какъв начин работят - независимо или политически ползи? Въпросите са доста и въпросът не е единствено един за преустановяване предварително мандата на основния прокурор, уточни проф. Киров.
 Наталия Киселова чака президентът да забави указа за Гешев
Наталия Киселова чака президентът да забави указа за Гешев

Причината- да чуел сензационните разкрития на Гешев в Страсбург

Той добави, че в случай че някои си мисли, че като се приключи мандата на Иван Гешев, няма да бъде определен втори или трети Гешев - доста се лъже. " То, в случай че ставаше единствено с конституционна промяна, нали Христо Иванов я направи 2015 година и в този момент всичко трябваше да е цветя и рози. Тези промени не способстваха за смяната за метода, по който работи правосъдната власт ", разяснява проф. Киров и даде образец, че проблемите не са единствено в прокуратурата, само че и в съда.

Проф. Пламен Киров счита, че Гешев може да търси поддръжка отвред, само че тъкмо поддръжка от европейските водачи няма да получи. " Най-вероятно от този ход на основния прокурор ще има някакъв политически резонанс и някакъв обществен и медиен резултат. " Само че тези институции, които употребяват един необикновен птичи, пуешки език и по този начин приказват, че не се знае какво желаят да кажат. Вслушайте се да вземем за пример в изявлението на Мария Габриел, тъй като тя е служител, от Европейски Съюз и от висше равнище и вижте, когато тя приказва какво споделя и дали споделя нещо. По този метод се приказва в институциите в Европейски Съюз ", съпостави конституционалистът.
 Кабинетът чака правосъдната промяна да продължи след освобождението на Гешев
Кабинетът чака правосъдната промяна да продължи след освобождението на Гешев

Според правосъдния министър няма спънки Радев да се произнесе в рационален период

Според него нищо не може да се чака от Европа в поддръжка на Гешев. В България се е изработила от дълго време една скица - от нас потеглят хрумвания, които отиват в Европейски Съюз, там се оформят и спускат в България като искания на еврочиновничеството към България. Произходът на тези хрумвания е български, само че минавайки и обличайки се в европейски одежди се спуска като задача за осъществяване, добави проф. Киров.

" Да се чака, че от Европейски Съюз ще кажат абе момчета, вие доста неприятно постъпихте с Гешев - не се надявайте на това ", сподели той.

Проф. Пламен Киров е песимистичен, че Гешев ще сътвори политическа партия или ще направи политическа кариера в България. Бивши президенти вършат партии, някогашни партийни функционери вършат партии, някогашен министри вършат партии, даде образец той. Това са едни планове съвсем като бизнес инициативи, облечени в някаква политическа форма, уточни проф. Киров и даде образец, с " Български напредък ", които влезнали един път в Народното събрание, а на идващите избори потънали.
 Иван Костов: Разпада се пирамидата на мафията-държава
Иван Костов: Разпада се пирамидата на мафията-държава

Има заплаха от връщането на властническия режим

Проф. Пламен Киров гледа скептично и на концепцията да няма въобще основен прокурор в България. Когато се трансформират институциите, в това число и правосъдната власт и се отстрани фигурата на основния прокурор от Конституцията, с учредения се слага въпросът може ли Обикновено Народно заседание да извърши тази смяна и не е ли належащо Велико Народно заседание, запита той. Между другото също важи и за служебното държавно управление, което също желаят да махнат - вижте какъв брой е извратено политическото мислене в България, отчаян е проф. Киров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР