Преподавателят по конституционно право в СУ д-р Орлин Колев коментира

...
Преподавателят по конституционно право в СУ д-р Орлин Колев коментира
Коментари Харесай

Юрист: Искането на Радев до КС за новите съдии е пропито с политически реваншизъм

Преподавателят по конституционно право в СУ доктор Орлин Колев разяснява настоящи тематики в студиото на " Денят ON AIR ".

" Депутатите възкресиха Висш съдебен съвет и неговите пълномощия въз основа на молбата на магистратите и опасенията им, че не може правосъдната власт да действа без това общо тяло преди да бъдат направени измененията в Закона за правосъдната власт. Ветото да се преглежда не като опълчване сред президента и Народното събрание, а като нещо оздравително, от което ще завоюват жителите. Парламентарното болшинство следва да прегледа желанията си и да види кои от моментите би следвало да намерят ново отражение в закона ", разяснява той. 

По думите му актуалният парламент работи под напън и това води до такива последствия. Според него в обстановката е нужно държавническо държание в полза на обществото.

" Пленумът не може да бъде върнат със закон. Може би, а то има не един и два механизма, които могат да бъдат уредени със Закона за правосъдната власт терзанията на висшите магистрати, които нямам подозрение, че ще бъдат направени, тези страхове ще бъдат преодолени ", сподели още доктор Колев.

Преподавателят по конституционно право акцентира пред Bulgaria ON AIR, че има разлика в мотивацията на президента Румен Радев при сезирането на Конституционен съд за измененията в Наказателно-процесуален кодекс и за назначението на новите конституционни съдии: " Последното искане до Конституционен съд е пропито с политика с реваншизъм, няма съществени юридически причини. "  

Той прикани не всеки, който бъде повдигнат за прокурорската квота от Народно събрание да бъде обсъждан като неизбежно е политически привързан. 

" Тук приказваме за един върховен държавен пост. Ако членовете му имат концепцията да обслужват политически и корпоративно някоя конструкция, не могат да бъдат опазени, би трябвало да има ефикасен механизъм за надзор ", прикани конституционалистът.

Във връзка с разкритията за напън върху магистрати от страна на Мартин Божанов, юристът прикани за мигновени реакции. 

" Това е антидържавно деяние, което не трябва да остава без реакция. Трябва да се реагира от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, сходно нещо не би трябвало да се толерира, това е извънредно неприятен знак за жителите. Министерство на вътрешните работи следва да подкрепи напълно прокуратурата в този емблематичен случай ", съобщи доктор Колев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР