Преподавателят от УНСС доц. д-р Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно

...
Преподавателят от УНСС доц. д-р Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно
Коментари Харесай

Подписка срещу дисциплинарно уволнение на преподавател - slava.bg

Преподавателят от УНСС доцент доктор Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно през вчерашния ден, оповестиха негови сътрудници и студенти. Като причина е изтъкнато "уронване на престижа на образователното заведение ". Студенти и преподаватели от УНСС събират подписи в, с цел да защитят преподавателя си и сътрудник.. Преди изборите преподавателят написа, че за автономията на образователното заведение. Осиковски напомни, че поради така наречен най-нов корпус към този момент някогашни министри на Борисов през 2019 година са докарали университета до невиждана финансова и имиджова рецесия. През пролетта на 2019 година поради неиздължени суми от страната към строителя на новата постройка. В последна сметка министър председателят Борисов се намеси и и това е повода да посети предизборно образователното заведение по време на предизборната си обиколка, в която се хвалеше със строителните си триумфи.

Ние, долуподписаните студенти, академични преподаватели и жители, изрично възразяваме против наложеното наказване "дисциплинарно уволняване " на доцент доктор Мартин Николаев Осиковски, учител в Университета за национално и международно стопанство.

На 2 април 2021 година доцент Осиковски подаде оставка от заемани управителни постове в УНСС с обществено изказване на неговия персонален профил в обществената мрежа "Фейсбук " по отношение на осъществено посещаване на ръководител на политическа партия и кандидат-депутат на територията на университета. Това беше декларирано като форма на алегоричен митинг, при която неговото решение беше да остане елементарен учител в университета.

Вчера, 21 април 2021 година, доцент Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на член 190, алинея 1, т. 4 от КТ - корист с доверието на работодателя, член 187, алинея 1, т. 8 - корист с доверието и уронване на положителното име на предприятието и член 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и чиновниците на Университета да пазят престижа и положителното име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

Убедени сме, че позицията, изразена от доцент Осиковски, не уронва престижа на университета. Тя показва неговата персонална позиция по повод съответно на събитията от 2 април, а не във връзка с институцията като цяло. Позицията показва преданост към университета по смисъла на духа на неговия устав, на Закона за висше обучение и според разбиранията и убежденията на уволнения учител.

Настояваме за незабавна анулация на заповедта за дисциплинарно уволняване на доцент Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказване за тежко посягане против свободата на изложение на персонално мнение. Смятаме, че това е извънредно притеснително в подтекста на устойчивото утежняване на изискванията за независимост на словото в България.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР