Препис: Първата дама на Украйна Олена Зеленска в „Face the Nation,“ 24 септември 2023 г.

...
Следва препис на интервю с Олена Зеленска, първата дама на
Коментари Харесай

Следва препис на интервю с Олена Зеленска, първата дама на Украйна, излъчено в неделя, 24 септември , 2023 г., относно „Face the Nation.“

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: За съжаление, само 1/3 от украинските деца вече могат да посещават училище, защото нашите училища трябва да бъдат безопасни - безопасни - да бъдат разположени в безопасни зони. Нуждаем се от училища с бомбоубежища и моята фондация продължава да набира средства, за да гарантира, че имаме удобни бомбоубежища във всички украински училища. Е, останалите украински деца, две трети, продължават да ходят на училище онлайн, защото живеят в зони на първа линия. Много деца напуснаха Украйна - живеят в чужбина. Когато децата напускаха Украйна, понякога можеха да вземат със себе си само документите си и оставяха всичко. Ето защо и децата, и учителите се нуждаят от лаптопи, изискват iPad, за да продължат обучението си, и ние получаваме много подкрепа, включително от нашите американски партньори.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Говорихте в ООН. И вие казахте на събрание на лидери там, ужасяващото сексуално насилие, извършвано от руската армия, включително срещу деца, четиригодишно дете. Какво беше в тази стая, когато споделихте това?

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Казваме, че има сексуални престъпления, извършени от руските окупатори. И това е военно престъпление. Ръководството на руската армия позволява на руските войници да правят това. Това е нещо, което те извършват съзнателно. Те се опитват да заплашват населението в Украйна, за да покажат, че те управляват. Когато се обръщаме към хора от много страни и споделяме с тях тези ужасни цифри, наистина виждаш болка в очите на тези хора, изпитваш ужас. Но това не е достатъчно. Трябва да обединим усилията си, за да гарантираме, че тези, които са извършили тези престъпления, ще бъдат изправени пред правосъдието. Понякога хората се притесняват, че в много случаи е табу да се каже и признае, че сте били жертва на сексуално престъпление. Трябва да сте наистина смели, за да уведомите другите, че вие ​​самият сте станали жертва. И хората ще започнат да говорят за това едва когато видят, че тези, които са извършили тези престъпления, са изправени пред съда.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Това е силно изявление. „Трябва да си смел, за да признаеш, че си бил жертва.“ Знаете ли, вашият съпруг, президентът Зеленски, каза, че в Украйна е в ход геноцид. Той каза, че руснаците са избрали свой собствен Хитлер. Това са силни твърдения. И се чудя, предвид залога на това, за което говорите, как мислите в столица като тази, дебат дали да се помогне на Украйна да продължи или не?

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Е, ясно това е естествена реакция на всеки човек, който живее в страна, станала жертва на геноцид. Вие ставате дълбоко загрижени, че някои хора не могат да разберат какво се случва. Но се надяваме, че всички американци разбират какво се случва и не вярваме, че тази помощ, която сега получаваме от американците, ще спре. Разбира се, има политически дебати. Има дискусии, има различни мнения, някои са съгласни, други не. Това е демокрация. Но въпреки това истината трябва да победи, защото е ясно, че истината е на страната на Украйна.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Част от геноцида е унищожаването на една култура. И вие работихте за публичното разпространение на украински книги, видях ви в музея на изкуството Метрополитън да превеждате неща, това ли е вашият начин да отвърнете на удара?

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА:  Това е един от начини да покажем кои сме всъщност. Културата е и зоната на бойното поле. Виждаме, че окупаторите искат да унищожат нашата култура. Виждаме стотици библиотеки, опожарени от окупаторите. Унищожени са хиляди музеи и културни институции. Унищожавайки нашата идентичност, те просто искат да унищожат нашата нация и затова ние трябва да информираме за нашата култура и това е важен вектор на нашата работа.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН:  Президентът също каза, Украйна знае имената на десетки хиляди деца и има доказателства, че стотици хиляди други деца са били отвлечени от Русия. Тези деца опознават ли тяхната култура? Какво ще стане с тях, когато Русия ги вземе? И как ги връщате?

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА:  Знаем за 19 500 деца, които са официално депортирани. Това са децата, които в момента са в окупираната територия и знаем, че има документирани случаи, изведени са в Русия. Успяхме да върнем около 380 деца. Имаме списък с деца, които се издирват от родителите си. Имаше много деца, които започнаха в сиропиталища и интернати и тези интернати бяха отведени в Русия като институция. Това е истински проблем, защото това са деца, понякога не разбират напълно какво се случва. Лесно е да ги манипулираш, да манипулираш емоциите. Почти всички деца, които успяхме да върнем в Украйна, ни казаха, че в Русия са им казали, че никой не се грижи за тях в Украйна, че никой не ги търси. Подготвят ги за осиновяване на територията на Руската федерация. Затова се опитват да ги накарат да напуснат корените си, така да се каже, накараха ги да забравят, че са украинци. Разбира се, децата, които са почти навършили пълнолетие – те разбират много какво се случва, но малките деца могат да бъдат много по-податливи на тази руска дезинформация. И затова, когато говорихме в ООН, предложихме да се разработи нова система за съвместни усилия, която да накара Русия да върне украинските деца в страната им. Ние сме отговорни за тези деца, не можем да си играем със съдбите на тези деца. Не е човешко.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Има издадена заповед за ареста на Владимир Путин заради тази програма.

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Е, това беше много силно политическо изявление. И много се надяваме, че един ден това изявление ще бъде напълно приложено.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Искам да ви попитам - вие сте били сценарист на комедии преди войната.

ПЪРВА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Бивш, бивш.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Бивш. И сега имате този необикновен живот и обстоятелства и сте пожертвали много със семейството си. Успявате ли да прекарвате време с децата и съпруга си заедно като семейство?

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Нямам оплаквания. Защото, когато видите какво се случва с близките ви хора, проблемите на нашето семейство не могат да се сравняват с онези неща, с които в момента се сблъскват други украински семейства. Деца умират, деца са убити. Президентът живее на работа. Понякога се виждаме веднъж седмично. Понякога се виждаме няколко пъти седмично, но децата ми са до мен и съм уверен, че ще се справим. Защото знаем каква е целта – каква е крайната цел.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН:  Когато хората в Америка мислят за Украйна, те мислят за президента Зеленски и вашето семейство. Как бихте мислили той да се кандидатира отново през 2024 г., ако има избори?

ПЪРВАТА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Е, знаете ли, това беше много труден въпрос за мен. Знаеш ли, дори когато се кандидатира за първи път, аз не го одобрих напълно. Но ако се кандидатира пак, ако се кандидатира за втори път, ако прецени, че трябва, добре, имаме опит, били сме там. Не е толкова страшно, колкото беше първия път. Не знам дали е взел това решение или не. Това ще зависи от ситуацията в страната ни и от ситуацията и възможността за организиране на свободни и честни избори. Ще зависи и дали нашето общество ще има нужда от него като президент, ако той почувства, че украинското общество вече няма да го желае да бъде президент, вероятно няма да се кандидатира. Но аз ще го подкрепя каквото и решение да вземе.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Каквото и решение да вземе. Г-жо Първа дама – благодаря Ви, г-жо Зеленска, за отделеното време.

ПЪРВА ДАМА ЗЕЛЕНСКА: Благодаря. Благодарим ви за отделеното време.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР