Преодоляването на демографския проблем трябва да бъде сериозна отговорност -

...
Преодоляването на демографския проблем трябва да бъде сериозна отговорност -
Коментари Харесай

Международна конференция за демографската устойчивост се провежда в София

" Преодоляването на демографския проблем би трябвало да бъде сериозна отговорност " - с тези думи президентът Румен Радев откри интернационалната конференция, отдадена на демографската резистентност, която се организира през днешния ден и на следващия ден в София.

От Организация на обединените нации акцентираха опцията за по-гъвкави решения на пазара на труда, които разрешават на възрастните да остават по-дълго на него.

При откриването на форума президентът Румен Радев благодари на Фонда за популацията на Организация на обединените нации и посочи, че популацията е главната движеща мощ за прогрес.

" Технологичното развиване е ядрото на нова действителност. Днес сме очевидци на невиждана глобално-демографска динамичност и доста страни в Европа и Централна Азия, в това число България, се сблъскват с предизвикването на застаряването на обществото. Този факт оказва мощно въздействие на главните системи на обществата им - стопанската система, образованието, опазването на здравето и обществената отбрана. " - сподели още Румен Радев - " Независимо от тези трендове, ние сме задължени да превърнем предизвикването в нови благоприятни условия ".

Според президентът е нужна визия, която да обезпечи обективни и устойчиви решения. В нея влизат въпросите за мощна и функционираща стопанска система, претовареност, високо качество на образованието и специфичен фокус към децата, по-възрастните, както и към хората с увреждания.

" За страдание, експлоадирането на COVID-19 изцяло промени света. Това е нашият тест пред опазването на здравето и системите за благополучие, както и пред икономическата и обществена резистентност. " - сподели още Румен Радев - " Това ще остави бездънен отпечатък. Справянето с тази рецесия ще бъде доста значимо за сполучливото възобновяване и възкръсване на нашия живот, на обществените контакти и стопанска система. В дълготраен проект - това е опция за нас да изградим едно по-добро общество ".

Амина Дж. Мохамед, зам.- общоприет секретар на Организация на обединените нации и ръководител на Групата за стабилно развиване посочи, че демографските промени са една от петте мега трендове, които се отразяват на нашия свят.

" Демографските промени не могат да бъдат бързо преодолени в малко време, само че те могат да основат умна и устойчива политика " - посочи Мохамед - " Всеки човек е скъп. Правителствата би трябвало да разполагат с данните, с които да влагат в човешкото развиване и човешкия капацитет, както и вложения в универсална протекция на обществото, в почтена работа и жилища ".

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации и шеф на Фонда за популацията доктор Наталия Канем съобщи, че ниската раждаемост е причина за безпокойствие и прикани да се помогне на най-уязвимите групи.

" Ние можем да помогнем на по-възрастните да дадат своя принос в живота на фамилията им, в общността, в обществото. Трябва да се обърнем към малцинствата, към бежанците и други групи, които са изблъскани отвън общия поток, които са в периферията. Те би трябвало да осъществят цялостния си капацитет ", сподели Канем.

Д-р Андреас Едел, изп. секретар на Фонда за популацията в Европа акцентира, че застаряващите хора от поколението " бейбибуум ", са считани за тегло на пенсионната система.

" Всъщност, те са запас на човешкия капитал. Трябва да намерим по-гъвкави решения на пазара на труда, които разрешават на възрастните да остават по-дълго на него. Трябва да вършим повече работни места, които да са по-благоприятни за възрастните. Трябва да подсигуряваме също по този начин образованието да бъде по-достъпно - изключително в такива рецесии като днешната пандемия " - сподели доктор Андреас Едел. - " Нашите общества ще стават все по-разнообразни. Политиките за бъдещето би трябвало да задоволяват потребностите на все по-разнообразното население. Ставаме общество на разрастващото се многообразие на популацията "

Министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев разяснява, че пандемията е нанесла удар върху здравните системи и е задълбочила още повече съществуващите неравенства.

" Вирусът засегна хората, които са изложени на риск от беднотия и обществено изключване. Демографските характерности на България включват по едно и също време застаряване и понижаване на популацията - освен това с доста бързи темпове. Затова българската демографска тактика е обвързвана с разбирането, че напъните би трябвало да са ориентирани освен към поощряване на раждаемостта, само че и към вложения в хората, към основаване на условия за развиване на техния човешки гений ", сподели Донев.

Според обществения министър пенсионните, здравните и обществените системи се нуждаят от адаптиране и укрепване, обвързвано с обезпечаването на по-голям публичен запас. Предстои ни социално-икономическа действителност, в която остаряването ще се възприема като нова опция за реализация. В тази връзка сребърната стопанска система е идея, която предлага решения за бъдещето, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР