Преодоляване на рисковете от загуба на средства от приключващия програмен

...
Преодоляване на рисковете от загуба на средства от приключващия програмен
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Нуждаем се от по-добра видимост на резултатите от европейските инвестиции в България

" Преодоляване на рисковете от загуба на средства от приключващия програмен интервал, ускорено пускане на процедури по новите европейски стратегии и по-добра връзка и осведоменост на обществото по отношение на резултатите от европейските вложения в България. Тези три целта пред работата на институциите сложи вицепремиерът по ръководство на европейските средства по време на съвещание на Комитета за наблюдаване на Споразумението за партньорство за интервала 2014-2020 година и Споразумението за партньорство за интервала 2021-2027 година ", оповестиха от пресцентъра на държавното управление.

 Това е партньорски механизъм, учреден на взаимоотношението с всички заинтригувани страни в процеса на потребление на европейските средства в страната.

В своето одобрение към Комитета за наблюдаване вицепремиерът акцентира потребността от дейна и ефикасна работа главно по три посоки.

На първо място, превъзмогване на рисковете от загуба на средства по приключващия програмен интервал, натрупали се по линия на редица провокации от последните две години – пандемията, турбулентната макроикономическа среда, внезапният скок на цените и потребността от индексация, както и рисковете, подбудени от няколко основни инфраструктурни плана. Въпреки това, Пеканов уточни, че с помощта на мобилизацията на ръководещите органи и на бенефициентите, рискът от загуба на средства е преодолян в забележителна степен.

На второ място, заместител министър-председателят регистрира сериозните старания за завършването и одобряването на всички нови стратегии в границите на служебния кабинет през 2022 година, с помощта на което страната ни получава достъп до общо над 16.5 милиарда евро. „ Сега фокусът би трябвало да бъде подложен върху ускореното осъществяване на новия програмен интервал. Поставяме си за цел всички стратегии да имат оповестени процедури за кандидатстване в границите на служебния кабинет “, съобщи Пеканов.

В унисон с този развой, би трябвало да се ускори работата за осведоменост измежду българските жители по отношение на това по какъв начин европейските средства вършат българската стопанска система и общество по-силни, по-устойчиви и по-подготвени за тестванията на 21-ви век. „ Ще ни би трябвало ясна и ефикасна политика за разпространение и по-голяма видимост на резултатите от европейските вложения в страната “, безапелационен бе той.

На съвещанието на Комитета за наблюдаване взеха присъединяване представители, както на администрацията, по този начин и на локалните и районни управляващи, работодателски и синдикални организации, неправителствения бранш и академичната общественост.  Дневният ред включваше обзор на физическия и финансов прогрес в осъществяването на оперативните стратегии, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2014-2020 година и новите благоприятни условия, които оферират утвърдените към този момент стратегии съфинансирани от Европейските фондове при споделено ръководство за интервала 2021-2027 година

Участие в Комитета взе и делегация на Европейската комисия, ръководена от госпожа София Алвеш – шеф на дирекция „ Регионална и селищна политика “,  госпожа Агнес Монфре – шеф на отдел България, Унгария, Словения, господин Калоян Колев – началник на екип в дирекция „ Заетост “ и други.

При разкриване на съвещанието Пеканов приветства участниците и сложи акцент върху значимостта на правилото на партньорство за ефикасното ръководство на европейските фондове.

Представителите на Европейската комисия поздравиха участниците в съвещанието, като показаха признателност за ползотворното съдействие с българските управляващи и регистрираното положително равнище на реализирани резултати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР