Пренасяли кокаин за 34 000 000 евроЕдиният от нашенците отърва

...
Пренасяли кокаин за 34 000 000 евроЕдиният от нашенците отърва
Коментари Харесай

Таен информатор прати за 60 г. българи в затвор в ЮАР

Пренасяли кокаин за 34 000 000 евро
Единият от нашенците отърва по знамение решетките

Двама били с подправени документи

Трима българи ще търкат общо 60 години наровете в Южна Африка. Двама от тях са наказани на по 25 години затвор, а един получил 10-годишна присъда. Нашенците са хванати с 973 пакета кокаин на 1 март и към този момент имат присъди. Скъпият опиат е открит в транспортен съд, дебаркирал на пристанището на югозападния град Салданя.

Приблизителната стойност на кокаина, открит на „ Уиндуърд “, е оценена на 34 млн. евро. Първоначално се счита, че българите са единствено мулета в нечия огромна наркоигра. Разследването обаче демонстрира, че те самите са организирали трафика на кокаина. Имената им са познати както на полицията, по този начин и в подземния свят. Навярно по тази причина нашенците са с подправени документи за идентичност.

Операцията почнала още през януари, когато южноафриканската полиция получила от осведомител сигнал за огромно количество кокаин, който трябвало да влезе в страната през пристанища в Западна Капска провинция.

На рибарски транспортен съд четирима българи и шестима жители на Мианма. 973 пакета компресиран кокаин са били скрити в три неизползваеми отделения на кораба, които са били запълнени с бетон и черна строителна солидна пластмаса. Екипажът на кораба, оцветен в цветовете на българския байрак, се е състоял от петима моряци от Мианма и капитана - 42-годишният Куау Хан. Те обаче бяха изцяло оправдани от съда, както и единият от българите. Другите ще би трябвало да излежат много сурови присъди.

Двайсет и пет години затвор е наказването за един от нашенците - Марио Васев. Към присъдата си той получава и една година решетки за нелегално влизане в Южна Африка. Васев се прочу в България като един от обвинените за убийството на писателя Георги Стоев през 2008 година Той беше разпознат по изработен фоторобот, само че откакто беше арестуван се оказа, че никой не можа да удостовери това. Според осведомени в предишното Марио гравитирал към прочут наш наркобос.

25 година ще търка наровете и вторият от арестуваните българи - Асен Иванов. Той е прочут на правоохранителните органи в ЮАР като словашки жител с името Алек Новак, който постоянно носел цялостни чанти с пари и се разплащал кеш. Иванов е притежател на кокаиновия транспортен съд и на още три плавателни съда, един от които, плаващ под монголски байрак, липсващ мистериозно малко преди акцията на южноафриканската полиция. 51-годишният българин към този момент се е изправял пред локалния съд, който му е конфискувал близо 150 000 евро, тъй като не е могъл да потвърди от кое място ги има. Затова пък твърдял, че считал да развива бизнес в Салдана и по тази причина събирал пари. Иванов и Васев са обвинени, че са част от българска проведена незаконна група, обвързвана с контрабанда на опиати, преминаваща през ЮАР за Европа. Този маршрут е много рисков, настояват служители на реда. В Южна Африка пазарът не е толкоз развъртян, търсенето не е толкоз засилено и по тази причина не е развъртян директен маршрут за дрога. Рискът превозът да бъде спрян и тестван, е много висок.

Предполага се обаче, че нашенците не за първи път са пренасяли опиати с риболовния транспортен съд и са мислели, че още веднъж няма да ги заловен. Третият българин от групата – 53-годишният Атанас Биков, получи най-малка присъда - 10 година затвор. За него не се знае доста и името му не попада в полицейските сводки нито у нас, нито в Южна Африка. Нашенците са били много богати. Освен решетки по решение на съда са им иззети активи на обща стойност 46,5 милиона ранда (над 2,7 милиона евро). Сред тях са два първокласни джипа, корабът „ Уиндуърд “ и още два плавателни съда.

Най-интересният от четиримата българи е 45-годишният Борислав Атанасов с прякор Боби Мекото. Той въобще не стигна до присъда, откакто прокуратурата отдръпна обвиняванията против него и шестимата мианмарци, макар че хора от подземния свят настояват, че е мозъкът на наркогрупата. В България той се занимава със строителство, само че това е единствено легалната му активност. Зад гърба му са и грабежи и владение на взривни субстанции, лежи и в затвор в Германия за източване на банкови карти. Вече е бил задържан за наркотрафик от Перу за Европа. Името му се свързва с Брендо, само че до момента не са открити доказателства за това.

Бил 14 дни в плен за откуп
Боби Мекото платил 300 000 евро на „ Наглите “
Оправданият в ЮАР за наркотрафика Борислав Атанасов – Боби Мекото е бил похитен на 23 юли 2009 година от бандата на „ Наглите “. Охранителна камера запечатва по какъв начин джип се доближава до мерцедеса на жертвата, по-късно трима яки мъже го измъкват от автомобила и го отвличат. Две седмици Боби Мекото изкарва в плен на бандитите и най-после се съгласява да заплати откупа – близо 300 000 евро. Той не рискува да намеси полиция при предаването на откупа, с цел да остане жив. Затова пък се замесва в много по-рискови каузи, като трафика на опиати. В началото на бандитската си кариера Мекото се занимава с дребни далавери, като източването на кредитни карти и обири. Потенциалът му обаче е бил видян от нашенските наркобосове, които го включват в огромната игра.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР