Пренасочването на износа на руски суров петрол към Азия набира

...
Пренасочването на износа на руски суров петрол към Азия набира
Коментари Харесай

Голямото руско петролно преобръщане набира скорост

Пренасочването на износа на съветски недопечен нефт към Азия набира скорост, като рекордни размери се изпращат с танкери към пристанищата в района. Необходимостта от това става все по-остра поради задаващата се възбрана за импорт по море в Европа, която преди бе главният експортен пазар на Москва.

Две трети от суровия нефт, претрупан на танкери в съветските пристанища, в този момент се насочват към Азия. За съпоставяне, през февруари – преди нахлуването на съветските войски в Украйна – износът натам бе под две пети от общия размер.

Китай и Индия образуват гръбнака на търговията, като дребни количества се изпращат и към места като Шри Ланка и Обединените арабски емирства.

Санкциите на Европейски Съюз, които ще спрат съвсем всички доставки на недопечен нефт по море от Русия за членовете на Блока, ще влязат в действие единствено след три седмици. България, дружно с Унгария, Чехия и Словакия, обаче си издействаха дерогация.

Мерките плануват възбрана на европейските танкери да транспортират съветски недопечен нефт, не разрешава се и даването на застрахователни, брокерски, финансови, систематизиране на кораби и други услуги. Ще има изключения за кораби, пренасящи товари, които са закупени на цена под таван, който към момента обаче не е контрактуван.

Обединеното кралство последва образеца на Европейски Съюз, като забрани на своите компании да дават такива услуги на кораби. Този ход, както и глобите на Европейски Съюз, ще влязат в действие на 5 декември.

Общите товари, изпратени от Русия, паднаха до триседмично дъно от 2.9 млн. барела дневно през седемте дни до 11 ноември. По-малко променливата четириседмична междинна стойност също се намали, макар че остана над 3 млн. барела дневно за пета седмица. Това способства за спадането на приходите на Кремъл от търговията с нефт до най-ниското равнище от началото на януари.

Обемът на суровия нефт на корабите, пътуващи към Китай, Индия и Турция (трите страни, които се обрисуваха като най-големите купувачи при промяната на курса), плюс количествата на корабите, които към момента не демонстрират последна дестинация, набъбна до рекордните 2.39 млн. барела дневно през четирите седмици до 11 ноември.

Танкерите, товарещи в този момент в балтийските пристанища Приморск или Уст-Луга, няма да доближат терминали за разтоварване в Китай или Индия, преди да влезе в действие възбраната на Европейски Съюз за даване на застраховки и други услуги. Всеки товар, закупен на цена над тавана, който към момента не е контрактуван, ще загуби покритие на 5 декември, както работят сега разпоредбите. Съединени американски щати и Обединеното кралство вкараха освобождение от разпоредбите си за товари, закупени преди тази дата, стига да бъдат доставени до 19 януари. Очаква се Европейски Съюз да последва образеца.

Пратките от тихоокеанските пристанища на Русия лишават единствено няколко дни, с цел да стигнат до китайските терминали за импорт, а пътуването от Черно море до Турция е също толкоз малко. За разлика от тях, доставките до Индия от всички съветски терминали за експорт лишават няколко седмици, което ги излага на по-голям риск да попаднат под наказания, преди да дойдат.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинизнос на съветски нефт съветски нефт Азия преход ПоследниНай-четениПазари 40 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Компании 180 Amazon редуцира невъобразим брой хора след загубата на $1 трлн. Бюджет и финанси 244 Англия влиза в епоха на строги икономии Индустрии 3098 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Политика 7688 И Швеция блокира България за Шенген Политика 6078 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Накратко 5278 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Накратко 4019 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Всички новини10:35 Бюджет и финанси 40 Англия влиза в епоха на строги икономииОще от Пазари Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР