Премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов

...
Премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов
Коментари Харесай

Македонски медии нарекоха Заев предател заради визитата в София

Премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов взеха решение през вчерашния ден да поднесат цветя прeд паметника на Цар Саумил в София.
Снимка: БГНЕС

Медиите в Македония упрекнаха премиера Зоран Заев след срещата му с Бойко Борисов, че желае да съобщи страната си. " Зоран Заев съобщи на българите най-големия македонски празник Илинден! ". Под това заглавие електронното издание " Република ", близко да управлението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, разяснява визитата на македонския министър председател в София и показва, че държавната администрация в Скопие, макар промяната на държавното управление, продължава да работи в полза на партията на Никола Груевски. Вестник " Вечер " оповестява, че на 2 август, на Илинден, в Македония ще бъде подписан договорът за добросъседство сред България и Македония. За сключване на контракт за добросъседство говореше и предходното македонско държавно управление, само че въпреки всичко до това не се стигна, защото договорът бе оценен като нездравословен за Македония и най-малкото добросъседски, напомня " Вечер ". Властите в София, въпреки декларативно да поддържат Македония в евроатлантическата интеграция, въпреки всичко, и те като Гърция имат своето изискване, написа скопският вестник.
Оптимистичните изказвания на премиера Зоран Заев, че доста скоро ще се подпише договорът за добросъседство с България провокираха реакции в Скопие и София. Българските управляващи и историци са удовлетворени, че договорът е в тяхна изгода и съдържа всички техни претенции, написа " Телеграф ". Това на първо място се отнася до общото празнуване на значими исторически дати от " македонската история " като Илинден и Кирил и Методий. Общото честване на Илинден е остаряло предпочитание на българите, с което предходната власт отхвърляше да се съгласи, тъй като това означаваше да се изгуби специфичния темперамент на нашата най-важна дата в историята, разяснява " Телеграф ".
" Дали ще се затвори епохата на ненавист? ", " Борисов: Ние сме за единна Македония и нейното участие в НАТО и Европейски Съюз ", " Заев: Очаквам поддръжка от България за европейските вероятности на Македония ". Под тези и други заглавия македонските медии осведомят обстойно за визитата на македонска делегация в София. " Историческо изказване на премиера на България Бойко Борисов. Източната съседка дава цялостна поддръжка за участието на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз ", написа уеб сайтът factor.mk. Дестабилизацията на Македония ще значи дестабилизация на границите. Ние желаеме постоянна страна, цитира уеб сайтът думите на премиера Бойко Борисов. Дали срещата Заев-Борисов може да бъде интродукция към стопляне на връзките сред двете страни и обезпечаване на гаранция, че България няма да блокира Македония по пътя към Европейски Съюз и НАТО, пита изданието. България - първата страна, която призна държавността и независимостта на Македония, в този момент показва и отворена поддръжка за участието на Македония в НАТО и Европейския съюз. Част от специалистите правят оценка, че премиерската среща Заев-Борисов може да бъде встъпление към затварянето на избрани значими въпроси сред двете страни, написа Фактор.
" Нова Македония " осведоми за срещата на македонския министър председател Зоран Заев с българския президент Румен Радев. След срещата с българския президент македонският министър председател посети Археологическия музей на България. Преди това министър председателите на държавните управления на Македония и България дружно се поклониха пред паметника на цар Самуил в София като още едно доказателство за междудържавното другарство, за което има воля и предпочитание да се надгражда от двете страни, написа вестник " Нова Македония ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР