Премиерите на България и Северна Македония обещаха историческата комисия, сформирана

...
Премиерите на България и Северна Македония обещаха историческата комисия, сформирана
Коментари Харесай

България и Северна Македония отбелязаха 2 години от Договора за добросъседство

Премиерите на България и Северна Македония дадоха обещание историческата комисия, образувана да реши противоречивите въпроси сред двете страни, да почисти несъгласията до октомври. Бойко Борисов и Зоран Заев външните министри означиха две години от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с публична междудържаван среща в Скопие и Дойран

С държавен банкет, диалог на четири очи сред министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, полагане на венци на гроба на Гоце Делчев в църквата " Св. Спас " в Скопие и разкриване на български боен монумент край Дойран беше маркирана двугодишнината от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония.

Именно от Скопие двамата министър председатели приканиха смесената историческа комисия да реализира решение по противоречивите въпроси, с цел да могат двете страни да се схванат и поемат председателството на Берлинския развой следващата година.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли опцията България да сложи условия пред поканата за участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

С най-високи държавни почести беше признат министър председателят Бойко Борисов от македонския министър председател Зоран Заев в Скопие. Две години след Договора за добросъседство дватама дадоха период до октомври на историческата комисия да си свърши работата.
Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония: Решихме към този момент четири исторически персони, кои що заеднички ги чествуваме, исто по този начин имам вяра дека ке се найде решение и за историската персона хероят Гоце Делчев. Гоце Делчев е персона, херой, кой ги повързува двата нации.
Именно личността и делото на Гоце Делчев са главният проблем за разрешаване в историческата комисия.

Бойко Борисов, министър-председател на България - 08:33 - Не единствено, че не би трябвало да се отсрочват срещите на комисиите, всекидневно би трябвало да работите, малко време имаме, с цел да приключим с тези конфликтни тематики. Защото, вижте, дайте да погледнем действително - за всички, които спорим герои, те са си дали живота, силата, жертвали са се, с цел да може ей по този начин да стоим дружно. И навръх тая тематика да си спънем вероятността, да си спънем развиването, просто даже не е почтено към тяхната идеология, цел, фантазия, в случай че щете.
Борисов изрази вяра, че няма да се стигне до блокиране поканата за договаряния на РСМ с Европейски Съюз през октомври.

Бойко Борисов, министър-председател на България - 13:52 - Дори не ми се желае да мисля, че може да стигнем до такива въпроси. За всичките старания и жертви, които направихме до този миг. Нашето европредседателство беше фокусирано напълно върху Западните Балкани и вероятността им, разширението на Европейски Съюз и да се наложи тъкмо аз да подвигна ръка
Двете страни ще ръководят дружно Берлинския развой, ще ускорят и работата по жп връзката Скопие-Софие при Гюешево.


По-късно двамата министър председатели сервираха венци пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата " Свети Спас " в Скопие. И откриха възобновения монумент на полк. Константин Каварналиев край Дойран.
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България - Най-после възстановихме справедливостта и всички жители, и младежи, най-много, могат да отдадат респект на полковник Каварналиев.Лазар Младенов - ръководител на Българския културен клуб: Това е една нова част от историята на нашия народ, разделян с изкуствената ни граница
Константин Каварналиев отбранява Кукуш и Дойран три дни с 3000 бойци против 42 000 гърци, давайки време на десетки хиляди български изселници да се спасят в Царство България. Взривен е през 1966 година от югославските комунисти. А през днешния ден възкръсна след 103 години.

13 години е лишило на българската дипломация, с цел да издейства нужните позволения за откриването на паметника. Следващото съвещание на смесената историческа комисия е в София през септември.
 Бойко Борисов и Зоран Заев сервираха венец на гроба на Гоце Делчев Бойко Борисов и Зоран Заев сервираха венец на гроба на Гоце Делчев
До октомври историческата комисия сред България и Северна Македония би трябвало да почисти противоречивите исторически и просветителни въпроси. Това обявиха прем...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР