Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

...
Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите беше открит в Тел Авив

Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху участваха на тържествена гала в парк „ Чарлз Клор “ в Тел Авив, на която беше открит паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. На церемонията хор извърши химните на двете страни. Деца от българското учебно заведение в Тел Авив споделиха стихотворение на български език. На събитието участваха десетки български евреи, които живеят в Израел, както и кмета на Тел Авив.
" Възстановена е историческата правдивост за българите, които са избавили над 100 хиляди евреи ". Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на откриването на паметникa.
По думите му с помощта на българите, хиляди евреи са получили опция да избягат. „ Една историческа правдивост беше възобновена “, сподели Борисов. Всички, които са създали, тъй че над 100 хиляди евреи сега да ги има, би трябвало да получат заслуженото си, добави той. „ Благодаря ви, че сте тук ", сподели още министър-председателят на събралите се сънародници.
Премиерът обърна внимание, че на събитието участват министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху, кметът на Тел Авив. Борисов разяснява, че с израелския си сътрудник са се обединили дружно да ревизират архивите, тъй като може да се окаже, че още хиляди евреи са избавени от българската страна.
Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след мощната реакция на обществеността. От евентуална крах са избавени към 50 хиляди евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хиляди евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват единствено към 300 души.
Идеята за слагане на монумент за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, във връзка отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава държавното управление отпусна 150 хиляди лв., с цел да се означи годишнината и да се създадат два идентични паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е развалил поради погрешно предпазване. На 14 март кабинетът отпусна 36 хиляди лв. за смяна на дизайна му и нова отливка на паметника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР