Премиерът Стефан Янев проведе среща с посланика на Испания в

...
Премиерът Стефан Янев проведе среща с посланика на Испания в
Коментари Харесай

Испания разбира позицията ни спрямо Северна Македония

Премиерът Стефан Янев организира среща с посланика на Испания в София Алехандро Поланко Мата. Във фокуса на диалога бяха опциите за задълбочаване на двустранните връзки във всички области от съвместен интерес и градивното съдействие в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Относно настоящите въпроси, касаещи разширението на Европейския съюз и присъединението на страните от Западните Балкани, бе изразена кардинална поддръжка и от двете страни.  Янев препотвърди българската теза във връзка с европейската вероятност на Република Северна Македония и подчертава върху нуждата от прагматичен метод, тъй че да не се позволяват несъгласия на двустранна основа да бъдат пренесени в европейското семейство. Посланикът на Испания изрази схващане във връзка с националната ни позиция. 

 Янев изрази убеденост в по-нататъшното сполучливо развиване на другарските връзки и ползотворното партньорство сред България и Испания макар провокациите, подбудени от разпространяването на COVID-19. Той очерта позитивна вероятност за надграждане на връзките както на двустранна основа, по този начин и в границите на присъединяване на двете страни в разнообразни интернационалните формати.

В рамките на диалога бяха разисквани благоприятни условия за задълбочаване на съдействието в региона на вътрешните работи, стопанската система, превоза,  образованието, културата, както и във връзка с военната сфера. Основен акцент бе подложен върху капацитета за по-ефективно взаимоотношение по въпросите на миграцията и защитата на границите.

В хода на диалога бе доказан ползата на двете страни към търсене на нови форми на съдействие, образуване на бизнес конгреси в предпочитани браншове за определяне на контакт сред представители на бизнеса, реализиране на визити на политическо равнище.

Във военната сфера фокусът бе ориентиран към шерването на опит, в това число във връзка с развиването на военните качества. Подчертана бе нуждата от повече взаимни тренировки. Акцент бе подложен върху вероятностите за по-ефективно взаимоотношение в подтекста на опциите, които дават Европейският фонд за защита и Постоянното структурирано съдействие.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР