Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне

...
Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне
Коментари Харесай

Борисов: Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем успешно проекта Белене

Премиерът на Китай персонално се ангажира, че ще ни помогне да изведем плана „ Белене “ до сполучлив край . Това сподели министър-председателят Бойко Борисов след среща с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, съобщи организация „ Фокус “.
„ По тематиката енергетика - с контактите, които Китай има с страни членки на Европейски Съюз, фактически по плана „ Белене “ бихме могли да създадем един добър план, за който той персонално се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до сполучлив край “, изясни Борисов.
Министър-председателят уточни, че и във връзка с инфраструктурните планове има прогрес. „ Понеже доста се приказва, че не се съблюдават процедурите там, където взе участие Китай, министър председателят Ли сподели, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско държавно управление работи за един много по-дълъг интервал напред от България. Те имат тактики за 50 години напред. Бях заинтригуван когато разбрах, че още първата автомагистрала в Китай, без значение, че ръководи комунистическата партия, е платена. Те нямат безвъзмездна автомагистрала . Казвам го за тези, които доста обичат да приказват по тази тематика. Няма безвъзмездна автомагистрала в Китай. Затова ние разчитаме доста на тол системата, която може да ни разреши на пазарен принцип да се върнат вложенията въз основата на преминаващия трафик. Имаме опция нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на вложителите в Китай “, изясни Борисов.
„ Това е първото ми посещаване в Европа през втория ми мандат като министър председател. България е първата ми спирка. Дойдох тук, с цел да работя с България и други европейски страни за усилване на многостранното съдействие и свободната търговия. С това ще допринесем за районната непоклатимост, международния мир и развиване “, съобщи китайският посетител Ли Къцян, представен от БГНЕС.

„ Проведохме открити и задълбочени диалози с премиера Борисов. Говорихме за самодейността 16+1. Това е самодейност за съдействие. Тази платформа е доста значима за насърчаването на бизнеса и културното съдействие. Китай и страните от ЦИЕ могат да предложат доста един на различен, ние можем да е допълваме в стопанската система и в други сфери “, сподели Ли Къцян.

Приветстваме обединена Европа и мощно евро. Най-важно е да следваме пазарните правила, разпоредбите и законите на Европейски Съюз. Нашите планове би трябвало да бъдат отворени и транспарантни, уточни Ли Къцян.
Китай поддържа европейската интеграция и един единен Евросъюз. Ние разбираме, че Европейски Съюз е значима мощ за световния разцвет, акцентира Ли Къцян, добавяйки, че самодейността " 16+1 " не е ориентирана против Европейски Съюз. " Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция ", безапелационен е китайският министър председател.

Той даде обещание да ускори съдействието с България. Ли Къцян е доста впечатлен от българската история и даде обещание да насърчи развиването на туризма.
„ Готови сме да участваме в съдействието в региона на нуклеарната сила с България “, акцентира Ли Къцян, напомняйки, че Пекин към този момент сътрудничи с някои европейски страни в региона на мирната нуклеарна сила. „ Трябва да използваме съществуващото съоръжение за мирни цели. Ние ще засилим този развой “, добави той. Има доста благоприятни условия за развиването на двустранната търговия с България и това ще ускори процеса на евроинтеграция, сподели още Ли Къцян.

Китай в никакъв случай няма да стартира комерсиална война, безапелационен бе китайският представител и акцентира, че Пекин ще пази ползите си, в случай че някой желае да усилва цените. „ Ще поддържаме престижа на СТО. Никой няма интерес от комерсиална война, тя пречи на многостранния развой. Търговската война е неприятна за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си “, сподели китайският министър председател и даде обещание да пази ползите на всички компании, в това число задгранични, които ще работят на пазара на Поднебесната.
„ Искаме да дадем повече благоприятни условия на България. Ще работя, с цел да показва България в Китай “, съобщи Ли Къцян.


Важното обръщение на премиера Ли Къцян от София е, че форматът „ 16+1 “ не разделя Европа. Той не е ориентиран против останалите страни. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските вложения могат да оказват помощ за развиването на страните от Централна и Източна Европа, съобщи на собствен ред министър председателят Бойко Борисов.
" Форматът „ 16+1 “ не цели делене и сцепване на Съюза, а колкото е допустимо, по-бързо страните от Балканите да наваксат изоставането си от страните от Европейски Съюз ", добави още българският министър-председател.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР