Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе тайна визита в Оман,

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе тайна визита в Оман,
Коментари Харесай

Нетаняху с тайна визита в Оман

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху организира загадка аудиенция в Оман , където се срещна със султан Кабус бин Саид, оповестяват израелските вестници " Таймс оф Израел " и " Аарец ".

Оман няма дипломатически връзки с Израел , макар че има леко стопляне сред двете страни след Договорите от Осло от 90-те година на предишния век.

Това е първата аудиенция на израелски водач в арабската страна за последните две десетилетия. Според изданията визитата е симптом за стопляне на връзките сред еврейската страна и сунитския арабски свят.

Днес следобяд пресцентърът на израелския кабинет изненадващо заяви, че Нетаняху и брачната половинка му Сара са се върнали от " публично посещаване " в Маскат, където са се срещнали със султана.

" Посещението е забележителна крачка към осъществяването на обрисуваната от премиера Нетаняху политика за укрепване на връзките с страните от района, до момента в който Израел реализира предимство в сигурността, технологиите и стопанската система ", се споделя в известие на държавното управление.

Нетаняху е бил поканен от султана , който ръководи арабската страна от 1970 година " след продължителни договаряния ", допълват от пресцентъра.

Последната аудиенция на израелски водач в Оман е през 1996 година

В взаимно известие на Йерусалим и Маскат се отбелязва, че двамата водачи са разискали " способи за напредване на мирния развой в Близкия изток " и разнообразни спомагателни " въпроси от съвместен интерес за мир и непоклатимост в Близкия изток ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР