Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис поиска по-активно участие от ЕС

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис поиска по-активно участие от ЕС
Коментари Харесай

Гърция поиска заедно с ЕС да управлява новия мигрантски лагер на Лесбос

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изиска по-активно присъединяване от Европейски Съюз в настаняването на хиляди мигранти на остров Лесбос . Той разгласи, че Атина ще възвърне лагера, погубен от пожар, осведоми Агенция Франс Прес.

" Нова постройка ще е нужна...ще бъде направено...но моделът на ръководство би трябвало да е друг ", сподели той след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Атина.
 Предлагаме на Гърция да приемем 20 деца от лагера
Предлагаме на Гърция да приемем 20 деца от лагера " Мория "

Общо 400 непридружени деца са измежду близо 13-те хиляди мигранти

" Ние ще обсъдим оптимално европейско присъединяване в тези старания. Европейската взаимност не може да бъде лимитирана до ръководство на една рецесия ", акцентира Мицотакис.

Атина от дълго време се оплаква, че с изключение на предоставените средства страните членки на Европейски Съюз са оказали прекомерно дребна помощ на страни като Гърция и Италия, където множеството мигранти за първи път стъпват на европейска земя.

Не можем да повторим грешките от предишното, акцентира гръцкият министър председател и добави, че Гърция и другите страни по външните граници не могат сами да се оправят с този проблем.
 Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос погубен от пожар
Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос погубен от пожар

Хиляди мигранти са избягали

Гръцките управляващи се пробват да намерят други места за подслоняване на бежанците от лагера " Мория ", които останаха на улицата след пожара. Няколко страни членки предложиха да одобряват деца без родители от лагера и дадоха обещание да обезпечат хранителни запаси, пари и лекари.

Схинас разяснява от своя страна, че Европейски Съюз възнамерява за бъдещето, обещавайки нови стандарти, по-добри условия във всеки ремонтиран лагер в средносрочен проект.

" Мория ", най-големият лагер за мигранти в Гърция, във вторник и сряда, оставяйки близо 12 000 души без дом. Построен през 2013 година и в началото е предвиждан като място за краткотрайна инспекция и задържане на по-малко от 2800 души, след това лагерът се усили до над 20 000 мигранти, като доста от тях спяха в палатки отвън лагера.

По-рано през днешния ден стана ясно, че 10 страни членки на Европейски Съюз ще одобряват 400 деца от лагера на Лесбос. Повечето ще бъдат признати в Германия и Франция. Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер заяви, че ще одобряват 150 деца от лагера " Мория ". По-късно Европейската комисия удостовери, че ще заплати на 10-те участващи страни за прехвърлянето на 400-те деца, както и за краткотрайно настаняване на до 1600 души на ферибот на Лесбос.

България ще
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР