Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама Международната конференция на ООН за

...
Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама Международната конференция на ООН за
Коментари Харесай

Срещата на ООН за климата в Бон приключи с напредък


Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама

Международната конференция на Организация на обединените нации за климатичните промени завърши в Бон, като делегати и наблюдаващи на форума оповестиха за прогрес по някои основни елементи от Парижкото съглашение от 2015 година, съобщи Асошиейтед прес.

Двуседмичните договаряния се концентрираха върху проблеми като прозрачността, финансовата помощ за бедните страни и методите за съблюдаване на все по-високите цели, които обособените страни си слагат за ограничение на въглеродните излъчвания.

" Имаме добър прогрес по работната стратегия на Парижкото съглашение и съблюдаваме графика за изчерпване на тази работа в границите на поставения период ", сподели министър председателят на Фиджи Франк Байнимарама пред дипломати часове преди плануваното привършване на форума в Бон.

Байнимарама, който председателстваше срещата, бе изправен пред сложната задача да помири постоянно конфликтни позиции сред богати и небогати страни, изключително когато се взема решение какви са растящите отговорности на всяка обособена страна по предотвратяването на климатичните промени.

Подписалите Парижкото съглашение желаят да се ограничи световното стопляне под 2 градуса по Целзий до края на века. Тази цел няма да бъде реализирана, в случай че страните не положат спомагателни старания за внезапно понижаване на въглеродните излъчвания, причинявани основно от изгарянето на фосилни горива.

Наблюдатели означават, че делегацията на Съединени американски щати на Бонската среща е играла градивна роля в договарянията макар опасността на администрацията на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от Парижкото съглашение, като е застъпвала същите позиции, както и по-рано.

Природозащитни групи показаха отчаяние, че немската канцлерка Ангела Меркел не е оповестила краен период, до който нейната стана ще се откаже да употребява въглища, които са основен източник на въглеродни излъчвания, макар че страни като Канада и Англия поеха ангажимент последователно да се откажат от въглищата.

Очаква се през идните месеци да продължат диалозите на по-ниски нива, с цел да могат водачите на страните да получат окончателните проектодокументи по битката с климатичните промени, които да бъдат утвърдени на идната международна конференция за климата в полския град Катовице следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР