Премиерът на Чехия Петър Фиала призова на втория тур на

...
Премиерът на Чехия Петър Фиала призова на втория тур на
Коментари Харесай

В битката за президентския пост на Чехия: Петър Павел срещу Андрей Бабиш

Премиерът на Чехия Петър Фиала прикани на втория тур на президентските избори да бъде подсилен генералът в оставка Петър Павел, съобщи чешката новинарска организация ЧТК, представена от Българска телеграфна агенция.

Фиала подчертава, че Петър Павел отстоява демократичните правила, зачита конституцията на страната и ще се придържа към прозападната ориентировка на Чехия.

На първия тур на изборите Петър Павел получи поддръжката на 35,4 %

от гласоподавателите, следван от някогашния министър председател на Чехия Андрей Бабиш, получил 34,99 %. Вторият тур ще е след две седмици.

Петър Павел е някогашен болшевик и боен деец, привързан към мотоциклетите, напомня Франс прес.

Той е на 61 години и дава обещание, че в случай че бъде определен, ще възвърне реда в страната. " Не мога да пренебрегвам обстоятелството, че хората тук усещат от ден на ден и повече хаоса, безредието и несигурността. Че страната в прочут смисъл престана да действа ", споделя Петър Павел. " Трябва да променим това. Трябва да съблюдаваме разпоредбите, които са годни за всеки. Ние имаме потребност от едно пречистване ", добави той.

Роден на 1 ноември през 1961 година Петър Павел е учил във боен колеж и военна академия. Присъединява се към Комунистическата партия и стартира бърз напредък в армията.

Петър Павел е упрекван в този момент от съперниците си както поради участието си в Комунистическата партия, по този начин и за това ,

че е желал да стане сътрудник на военното разузнаване. Той споделя, че е роден в семейство, в което принадлежността към Комунистическата партия се възприемала като нещо обикновено и прибавя, че не е имал задоволително информация и опит, с цел да оцени незаконния темперамент на режима. " Сега знам, че беше неточност ", споделя той за партийното си участие.

При рухването на комунизма Петър Павел захвърля партийната брошура ,

само че продължава работата в разузнаването. " В продължение на 33 години участвах в демократизирането на нашата страна и се борих за това да създадем прозападен поврат ", споделя той. " Вярвам, че моите дейности ще покажат ясно полезностите, които пазя и аз съм подготвен да се боря, с цел да ги запазя ", споделя още Петър Павел.

Елитен парашутист, разпален моторист, Петър Павел стана прочут

и с освобождението на обсадените френски военни от сърбите по време на войната в Босна и Херцеговина през 1993 година След влизането на Чехия в НАТО през 1999 година Павел прекара три години отпред на районното командване на алианса в Нидерландия. Той закупи и магистратура по интернационалните връзки в Кингс колидж в Лондон, преди да стане шеф на генералния щаб на чешките въоръжени сили. През 2015 година Петър Павел бе назначен за началник на военното командване на НАТО. Той се отдръпна се от армията през 2018 година

По време на пандемията Петър Павел основа самодейността " Заедно сме по-силни ", с цел да управлява другите рецесии и оказва помощ на нуждаещите се хора.

Противникът му Андрей Бабиш пък има известност,  белязана от обвинявания за финансови злоупотреби

и от въпроси за ролята му в тайната полиция на комунистическия режим.

Роден на 2 септември през 1954 година в Словакия, Бабиш уверяваше, че в никакъв случай няма да се кандидатира за президент, тъй като не цени тази работа. Лидерът на популистката центристка партия " АНО ", който е и народен представител, обаче не извърши обещанието си и се яви на изборите.

Бабиш е пети по благосъстояние в Чехия .

Той забогатя като притежател на огромния холдинг " Агроферт ", работещ в региона на селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, химическата индустрия и медиите.

В политиката Бабиш влезе с обещания за битка с корупцията. Популистката му партия влезе в Народното събрание през 2013 година и е и част от групата на центристите и либералите в Екологичен потенциал.

Но Бабиш бе упрекван в разнородни неща, които той постоянно е отричал

и е наричал акция за очерняне. Той бе отхвърлен от поста на министър на финансите, който заемаше от 2014 година до 2017 година след приключването на записи, показващи, че той е оказвал въздействие върху публицисти, работещи в неговите вестници. Бе упрекнат и в машинация с европейски дотации в размер на 2 милиона $, само че при започване на януари съд в Прага го оневини след шест години правосъдно дело.

Самият Бабиш заведе няколко каузи, потвърждавайки, че не е бил агент на тайната полиция през 80-те години ,

когато Чехословакия бе ръководена от комунистите. Но документи в тайните служби носят неговия автограф под псевдонима Буреш, едно постоянно срещано фамилно име. Засега съдилищата са отхвърлили жалбите му в тази тенденция.

Бабиш бе министър председател от 2017 до 2021 година После напусна поста, откакто изгуби изборите с дребна разлика от десноцентристка коалиция.

Бившият министър председател има положение от 4,3 милиарда $, съгласно сп. " Форбс ". Благодарение на татко си, който съгласно него е съосновател на външната търговия в Словакия при комунизма, Бабиш е пътувал доста, посещавал е начално учебно заведение в Париж и гимназия в Женева. Отрано стартира работа, като първо е доставял мляко, след това е разтоварвал пратки на гарата, строял е къщи през уикендите и по този начин е спечелил пари.

Когато приключва стопанска система, той следва стъпките на татко си като търговски представител в Мароко .

След Нежната гражданска война той се прибира вкъщи и е без работа. Купува " Агроферт " при започване на века в границите на контракт, който поражда въпроси поради цената, която някои считат да доста ниска.

Бабиш има четири деца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР