Премиерът Кирил Петков настоява второто плащане за пътните строители да

...
Премиерът Кирил Петков настоява второто плащане за пътните строители да
Коментари Харесай

Премиерът иска проверка на парите за пътищата

Премиерът Кирил Петков упорства второто заплащане за пътните строители да мине през задоволително положително равнище на инспекция, тъй като договорите са направени погрешно. Той изрази убеденост, че тази седмица решението за дължимите суми ще мине. Трябва да разплатим оптимално бързо половината пари, тъй като компаниите не желаят да работят, до момента в който не си получат парите, съобщи Петков при откриването на координационната среща по въпросите на сигурността на придвижването по пътищата.
" Вътрешнокоалиционен спор е, че в този момент би трябвало да похарчим над 1 милиарда лв. за поправки, които са били направени в предишното. Но без да похарчим тези пари, няма по какъв начин дейностите да продължат. Резонен е въпросът за какво съществени поправки са били направени като пътна поддръжка ", акцентира Петков. Той изясни, че пътната поддръжка е непълен, лек ремонт, който не изисква толкоз високо равнище на гаранция, както главният ремонт. " Ако вършим нашите пътища през така наречен поддръжки вместо през съществени поправки, гаранциите са доста по-ниски, а тогава и качеството е по-ниско. Тази процедура би трябвало да я променим напълно ", безапелационен е министър председателят. Припомняме, че предходната седмица Народното събрание след съвсем 5-часови диспути не съумя да вземе решение за парите за пътните поправки. Това значи, че в този момент на ход е Министерският съвет и държавното управление ще взема решение по какъв начин и какъв брой да заплати на компаниите.
" От положението на пътищата зависи тяхната сигурност. Тя е от голямо значение за страната ни, още повече, че България е преди всичко в печалната статистика на брой починали при пътни произшествия. Този резултат е неприемлив. Това, което до този миг сме го приемали за даденост, би трябвало да завърши ", безапелационен е Петков.
Премиерът показа по какъв начин се качил на тир, пресякъл прохода Витиня и се убедил, че пътят е в окаяно положение. " Моето самообладание се изчерпа. Пътищата ни са в извънредно положение. Това не е от последните пет месеца, а от последните пет години ", изясни Петков.
" Включвам вести и слушам Борисов да споделя: " Преброих 3000 дупки ". Е, по какъв начин са били строени тези пътища, че за 100 дни има 3000 дупки. Или са били от преди, или не са били направени добре ", разяснява министър председателят. " Оттук нататък - транспарантни поръчки, задоволително дълги периоди за гаранция, съответно попълване на съществуващите дупки и потребност от поправки. Нови автомагистрали, които да са на равнището на европейските пътища. Всичко това би трябвало да стане оптимално бързо ", акцентира Петков.
Министър-председателят разгласи, че автомобилният играч Димитър Илиев става част от организацията " Безопасност на придвижването по пътищата " към Министерския съвет. " Безопасността на придвижването по пътищата е моя идея. На първо място би трябвало да преглеждаме човешкия фактор. После положението на пътищата и колите. Имаме доста проблеми за решение. Това може да стане единствено с общи старания на национално нивоФ, съобщи Илиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР