Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска дадоха извънреден

...
Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска дадоха извънреден
Коментари Харесай

Петков: Изчакваме свободни коридори за евакуацията на българите от Киев

Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска дадоха ексклузивен брифинг във Външно министерство с настоящи данни по евакуацията на българите от Украйна.

" Изчакваме свободни коридори, с цел да евакуираме българските ни съграждани ", сподели Петков. Той оправда забавянето с динамично изменящата се обстановка там, а външната министърка - и с прелюдия комендантски час в Киев.

" Има огромна динамичност в протичащото се сега. Руските войски се движат много интензивно, сменят се посоките. В разнообразни елементи на Киев ситуацията е друго. Уверявам, че Министерство на външните работи има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с Посолството ни в Киев, с другите посолства, с рейсовете. Два рейса ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството. Нещата са оперативни, под надзор и с доста добра връзка ", увери той.

Той заяви, че в този миг към този момент са паркирали два рейса в българското посолство.в Киев, с цел да изтеглят български жители.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че комендантският час в Киев - от 17:00 ч. през днешния ден до 8:00 в понеделник, затруднява евакуирането на нашите сънародници, защото те нямат право да напущат домовете си и да се придвижват. Генчовска увери, че се търси най-удачен метод за обезпечаване на безвреден кулоар за извеждането от Киев нашите сънародници.

Създадена е специфична група под формата на приложение, в която са включени всички искащи за евакуация в Киев. Посредством приложението нашите сънародници към този момент са осведомени за часа и мястото на потегляне, тогава, когато може да се реализира зеленият кулоар.

Българските служби за сигурност търсят опция за извеждане на българите от Киев в посока за безвредно направление, откъдето рейсовете да тръгнат към България.

От Одеса за България към този момент са тръгнали три цялостни рейса , като в тях са и четирима италианци и двама украински жители, осведоми Генчовска. Утре от Одеса потеглят два рейса, които ще бъдат придружавани от полицейски конвой.

Министърът сподели, че са предложили на българските жители, които пътуват с персонални коли, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрестанно цялостни резервоари до овакантяване на територията на Украйна. На граничните пунктове има наши дипломатически чиновници за оказване на безпроблемно прекосяване през пунктовете и за консулска помощ, заяви още Генчовска.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР