Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов увериха, че

...
Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов увериха, че
Коментари Харесай

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли

Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов увериха, че газовата връзка сред България и Гърция ще бъде подготвена в оповестения последно период – 1 юли 2022 година Те ревизираха в петък край старозагорското село Малко Кадиево напредъка по построяването на интерконектора, което се проточи над 10 години, а завършването на два пъти бе отлагано, като поради последното изпълнителят – гръцката " Авакс ", търси дневни наказания от 90 хиляди евро до приключването на градежа.

През последните три месеца е осъществена толкоз работа, колкото преди този момент за година, съобщи пред публицисти Петков и акцентира, че по този начин се случват нещата, когато двама министър председатели ежеседмично си разменят отчети за свършената работа по оборудването, акцентирайки върху доста положителната връзка с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов, който напомни историята на плана, за който още през 2009 година Европейската комисия разгласи, че отпуска финансиране https://www.mediapool.bg/es-shte-ni-dade-pari-za-gazova-vrazka-i-do-sarbiya-news159074.html за предпроектно изследване. Инвестиционното решение за реализацията на плана бе взето през 2015 година

183-километровото трасе от Комотини през Хасково до Стара Загора стартира действително да се строи през есента на 2019 година, въпреки че преди този момент тогавашните министър председатели на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

Още тогава се говореше за ускорено строителство на плана, макар че договорът с изпълнителя на плана бе с краен период края на април 2021 година Заради пандемията от Covid-19, " Авакс ", само че не се оправи и с този период.

Междувременно, поради забавянето на въвеждането в употреба на интерконектора, на държавния снабдител се наложи да подписа в допълнение съглашение за доставките на азерски газ и от тях постъпват едвам една трета през газовата връзка Кулата-Сидирокастро.

Според неофициалните информации последният ангажимент на " Авакс " е да завърши градежа до края на май 2022 година, след което да се извършат техническите тествания и да се вкара тръбата в употреба. Тя обаче се нуждае от лицензиране, което бе декларирано в края на февруари 2022 година и нормативинят период за изговаряне на българския и гръцкия енергийни регулатори е шест месеца.

Твърди се, че градежът на газоизмервателната станция на оборудването край Комотини изостава съществено и тръбата едва ли ще може да проработи преди октомври 2022 година

Според последната публична информация от компанията, която осъществя плана и ще е оператор на газопровода - " Ай Си Джи Би ", към средата на март линейната част на газопровода е пред край. Всички кранове нужни за построяването на крановите възли към този момент са доставени и по монтажа им се работи с ускорени темпове.

75% от трасето към този момент са с изпълнени хидротестове, което е и финалната фаза на работата по линейната част. Най-късно доникъде на април строителят предвижда довеждане докрай на всички хидротестове, в това число и на крановите възли, обявиха от компанията при започване на тази седмица.

Газоизмервателната станция при Стара Загора е подготвена на 80%, само че тази при Комотини е на 50 % изпълнена, поради забавени доставки.

Диспечерският център до Хасково е подготвен на 80% и следва инсталирането на нужната техника за надзор и ръководство на газопровода, обявиха от плановото сдружение.

Според Кирил Петков обаче през юни цялото строителство на междусистемната газова връзка Гърция - България ще бъде приключено и България ще има диверсификация на своя газ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР