Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подметна, че ще

...
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подметна, че ще
Коментари Харесай

Лодката на властта се клати, ГЕРБ се рони

Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов подметна, че ще има „ проветряване” в партията и нови лица в листите за идните парламентарни избори. Дали самият той желае това или не, е друга тематика, само че е несъмнено, че куп условия му го постановат. Заявките, въпреки и към момента с половин уста, на някогашния втори Цветан Цветанов за нов политически план, гарнирани с разкритията на избягалия в Дубай Васил Божков, очевидно изнервят Борисов и обкръжението му. И освен тях – деятелите и членовете на ГЕРБ по места също са обезпокоени. В този смисъл са напълно разумни броженията и протестите, които стартират да припламват на места.

След отстраняването на Цветанов от всички постове в партията и страната, Борисов беше заставен да направи метаморфоза в управлението на ГЕРБ, като трансферира неговите компетенции и отговорности върху Изпълнителната комисия. А преди локалните избори бяха низвергнати и някои от доближените му кметове, общински съветници, координатори и локални шефове. На техните места бяха поставени нови хора, някои от тях напълно скорошни партийни членове, привлечени най-много от опциите, които дава една групировка на власт. Интересна е да вземем за пример историята със сегашният регионален координатор на структурата в Плевен и неуспешен претендент за кмет Мирослав Петров. Появил се от нищото в локалната организация, само че зад него стояха Изпълнителната комисия и водачът на ГЕРБ. С подобен тил той явно се е почувствал всесилен и нямаше по какъв начин да не влезе в спор с управлението на локалната конструкция – все хора, потвърдили през годините лоялността и верността си. Но в подмяна получиха скоростно изключване от партията, която те са основали, тъй като се осмелиха да изкажат недоволството си от дейностите и интригите на новия любим на централното управление.

Такъв ход в миг, в който ръководството е несигурно и разтърсено, надали е най-адекватния. Той

отстранява казуса, само че не го взема решение.

Защото същите тези лоялни локални деятели, афектирани и унизени, ще потърсят реализация другаде. Подмяната на старите изпитани фрагменти с новопоявили се кариеристи не се е отразила добре на нито една партийна организация.

Вторият фактор, който играе роля за броженията в ГЕРБ, безспорно е Цветан Цветанов. Те в някаква степен се подклаждат от него. „ Шансовете му в политиката не са доста огромни - като омагьосване, само че като сила и качества в партийното строителство той не е за подценяване. Няма късмет да направи пробив, само че има съществени шансове да навреди на ГЕРБ ", счита политологът Първан Симеонов. Години наред Цветанов потушаваше местни спорове, като отиваше на място и успяваше да успокои враждуващите страни. Този му метод очевидно не е пропуснат от структурите, които го съпоставят със сегашните груби и внезапни дейности. А и някогашният втори се явява в някаква степен

опция за недоволните да стартират на чисто.

Не на последно място всяка групировка, с изключение на хората, влезнали в нея по разбиране, има и своята клиентела. Сега тя е разколебана, поради корупционните кавги, които трещят един след различен и мощно клатят лодката на властта. Записът със скандалното изявление на земеделската министърка Десислава Танева, в което приканва земеделските стопани да си мълчат за измамите в бранша, с цел да не ни спрат европарите, е изработен преди към месец. Но се появи тъкмо в този момент, когато пиарката на Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова, се е оплела в пояснения за скъпите парцели, които има със брачна половинка си, като и двамата са на държавни заплати. Разкритията за първокласната й къща в Бистрица, дружно със скъпия апартамент, пък се появиха незабавно след офанзивата на Божков против нея, че ежемесечно е посещавала офиса му. Всичко това се навързва някак си и като се изключи че удря по имиджа на Борисов и ГЕРБ, плаши елементарните гербаджии по места. Те се чудят

дали да се избавят с бягство или да изчакат,

с цел да видят няма ли следващата стихия да се размине.

Една част от редовите членове обаче са възмутени и от друго – по върховете са се разигравали големи пари и първокласни парцели, а до тях в провинцията са стигали единствено трохи. Не става дума за няколкото локални велможи, галеници на властта, а за "пчеличките ", които изнасят на плещите си изборните победи на партията.

Всъщност и едните и другите са обезпокоени, че властта може да се сгромоляса и отломките да ги затиснат. Дилемата за тях е дали да побързат да се разграничат от компрометираното ръководство на страната или да продължат да се държат за чучурчетата, които капят по места с помощта на сегашната власт.

Очевидно Бойко Борисов и околните до него усещат тези съмнения в низините и се пробват да компенсират възможните загуби в жива мощ преди парламентарните избори като стремително одобряват нови членове на ГЕРБ. От къде ги взимат и по какъв начин тъкмо ги притеглят, не е доста ясно. Но задачата като че ли е да не проличи роненето на партията и да се поддържа илюзията, че това е същата мощна и единна групировка от преди няколко години. Само дни след напускането на 48-те остарели партийци от локалната конструкция във Видин,

като "корпус за бързо реагиране ",

представителите на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев и Красимир Велчев скоростно раздадоха 234 партийни книжки.

В Благоевград, където предстоят частични кметски избори, защото съдът приключи предварително пълномощията на самостоятелния кмет Румен Томов, също тече готовност за реванш. Тези дни регионалният координатор на ГЕРБ и евродепутат Андрей Новаков се похвали, че единствено за последните месеци в 14-те общински структури на Благоевградска област са признати 204 нови членове. Най-много били искащите да членуват в партията в общините Благоевград и Петрич.

Новаков е нов регионален координатор, назначен от Бойко Борисов откакто Атанас Камбитов загуби на локалните избори предходната есен. И по всичко проличава, че е решил да се потвърди пред партийния лидер като активизира всички сили, с цел да си върне ГЕРБ кметското място в регионалния град.

Така или другояче, сложни времена предстоят за ръководещата партия. От една страна, нейната върхушка към този момент влезе в безконечен пояснителен режим поради нескончаемите корупционни кавги. От друга – недоволните от водената от централното управление политика стават от ден на ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР