Премиерът Гълъб Донев уволни зам.-министъра на финансите Даниела Добрева. Това

...
Премиерът Гълъб Донев уволни зам.-министъра на финансите Даниела Добрева. Това
Коментари Харесай

Гълъб Донев уволни зам.-министър на финансите

Премиерът Гълъб Донев уволни зам.-министъра на финансите Даниела Добрева. Това оповестиха сбито от държавната пресслужба. Според профила й в уеб страницата на министерството, Добрева реализира оперативно управление и съгласуваност на активността на дирекциите „ Регулация на финансовите пазари “, „ Държавни помощи и действителен бранш “, „ Държавен дълг “, „ Международни финансови институции “. Кадър е на Българска народна банка, като до август 2022 година бе консултант към кабинета на подуправителя, управляващ ръководство „ Емисионно “ в банката.

Обяснения за рокадата няма, само че тя идва на фона на конспирация към съществуването на отчет на Българска народна банка, съгласно който страната ни не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година, написа " Сега ". По-рано през днешния ден централната банка опроверга изказванията на депутати от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, че е изготвила подобен отчет.

Вчера в Народното събрание въпросният документ, за който от централната банка настояват, че е работна версия, беше публикуван измежду депутатите. Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разгласи от парламентарната естрада, че в него има изводът, че страната ни не е подготвена за въвеждане на единната европейска валута през 2024 година Подобно изявление направи и соцдепутатът Румен Гечев, въпреки и да посочи, че става дума за " проектодоклад ".

От централната банка са изпратили позиция на БНР(link is external) след питане от националното радио за достоверността и характера на текстовете, представени от политиците. В позицията си Българска народна банка удостоверява фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година. И изрично отхвърлят да са изготвяли разбор на резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет на банката и да е публично импортиран в Народното събрание.

Днес от " Възраждане " още веднъж подеха тематиката за влизането на България в еврозоната. Депутатът Цончо Ганев прикани вицепремиера Атанас Пеканов, който е началник на Координационния съвет по приемането на еврото, да спре да крие разбора, който е трябвало да бъде подготвен още в края на август. " Надявам се да не цензурирате разбора, който е смъртоносен ", сподели Ганев.

" Много неистини и доста лъжи се изричат от тази висша естрада. Не ви ли омръзна да лъжете от нея всяка седмица? Работната версия на частта от Българска народна банка е изпратена, за което се работи от седмици. Това не е координиран документ, това не е приключена версия, в този смисъл няма никаква цензура. Вие разполагате с всички обстоятелства ", уточни Пеканов. Той сподели неотдавна приключена монография на български учени-икономисти за изгодите и провокациите от влизане в еврозоната, която е изпратена на депутатите от " Възраждане ". " Това е просто брошура ", отвърна от мястото си Костадин Костадинов.

" Времето за разбори свърши. Парламентът реши да влезем в еврозоната, вие може да спекулирате колкото желаете. Това е посоката, която България е избрала. Разбирам, че сте срещу, само че доста хора са " за ", отсече Пеканов, без да се ангажира, че заключителен документ за изгодите и провокациите от приемането на еврото ще има.

Във въпросния разбор на Българска народна банка, публикуван в Народното събрание, още на първата му страница е изписано, че това е " работен вид към 25.10.2022 ", който е създаден от експертна група, без да е одобряван от управлението на централната банка. В него не са отразени позициите на Министерството на финансите и други участници в работната група. Подчертава се, че текстът е направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група " Макроикономически разбори и обществени финанси " към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев посочи изгодите за страната ни от присъединението към еврозоната и предизвести, че в случай че не успеем да влезем в целевите периоди, идващият прозорец за нас ще бъде чак след 10 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР