Премиерът Гълъб Донев акцентирал върху значението на изграждането на петролопровода

...
Премиерът Гълъб Донев акцентирал върху значението на изграждането на петролопровода
Коментари Харесай

През март ”ЛУКойл Нефтохим” ще започне да работи с неруски петрол

Премиерът Гълъб Донев подчертал върху смисъла на построяването на петролопровода Александруполис - Бургас, което за България ще бъде спомагателна гаранция за сигурност и опция страната ни да обезпечи различни източници на нефт, с които рафинерията да работи.

През май 2022 година България получи дерогация (изключение) от ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на съветски нефт, която важи до края на 2024 година Забраната за импорт на съветски нефт в Европейски Съюз по море влезе в действие на 5 декември 2022 година По-рано през януари Народното събрание дефинитивно забрани износа на горива, създадени от съветски петрол, с изключение на за Украйна. Ако някой бъде заловен да заобикаля възбраната, санкциите са от 20 000 до 50 000 лева за първо нарушаване и от 50 000 до 100 000 лева при идващ опит.

Дълго време служебното държавно управление и управлението на " ЛУКойл Нефтохим " твърдяха, че създадените в България горива са български и това значи, че могат да бъдат изнасяни на всички места. Брюксел обаче бе безапелационен - щом са от съветски нефт, възбраната обгръща и тях. Ако рафинерията работи с неруски петрол, няма спънка да продава където желае.

" ЛУКойл " дала гаранции, че ще обезпечи вътрешното ползване на горива в България, и поела ангажимент да продължи да заплаща предплатено налог върху свръхпечалбата, посредством който се осъществят обществени разноски у нас, оповестиха от държавната пресслужба.

През декември Народното събрание гласоподава закон, който задължава " ЛУКойл Нефтохим " да прави отчисления към фонд " Сигурност на електроенергийната система ", с които да се финансира стратегия за подкрепяне на разноските за превоз на уязвимите групи жители. Размерът на вноските към фонда ще се пресмята всеки месец въз основата на количеството модифициран съветски нефт вид Уралс, умножен по 70% от разликата в цената му по отношение на по-скъпия вид Брент. Парламентът гласоподава и евродирективата за в допълнение облагане с 33% на свръхпечалбата, която компаниите от петролната, газовата и въгледобивната промишленост осъществя през 2022 и 2023 година спрямо последните три години преди войната в Украйна. " ЛУКойл Нефтохим " към този момент внесе в бюджета 73 млн. лева налог върху свръхпечалбата си за 2022 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР