Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че България ще

...
Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че България ще
Коментари Харесай

Борисов обеща в Брюксел скоростно да затвори ТЕЦ-ове

Премиерът Бойко Борисов съобщи през днешния ден в Брюксел, че България ще успее да се вмести в параметрите за редуциране до 2030 година на изпускания от индустрията въглероден двуокис до 55% спрямо нивото от 1990 година Той направи изказване преди началото на Европейския съвет, в чийто дневен ред една от главните точки е битката с климатичните промени. Само преди два месеца, на съвещанието на Европейския съвет през октомври, той твърдеше друго - че  “лимитът “ на личния потенциал на България е 40%.

" Амбицирани сме по това да се върви и да, може да бъде и малко по-скъпо за някои, само че когато сме целият Европейски съюз дружно, мисля, че ще се намерят разновидности за тези страни, които изключително са с въглищни централи, които употребяват въглищата още и по този начин са били конструирани през годините, да им бъде помогнато. Нашите упоритости, на  България, са също да влезем в тези проценти ", сподели той.

Европейският съвет в началото настояваше съкращаването на нездравословните излъчвания до 2030 година да бъде 50 на 100, до момента в който Европейският парламент гласоподава намаляването да е 60 на 100. Компромисното число е 55% и към него ще се обединят държавните и държавни ръководители през днешния ден и на следващия ден.

“Работата  за постигане на тази амбициозна цел е в ход. Това би било огромно достижение и би подкрепило изказванието, че играем водеща роля в битката с изменението на климата “, изясни ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до водачите от общността.

В проектозаключенията от срещата на високо ниво се споделя, че “Европейският съвет утвърждава обвързваща цел на Европейски Съюз за чисто вътрешно понижение от най-малко 55% на излъчванията на парникови газове до 2030 година спрямо 1990 година и приканва законодателите на Европейски Съюз “да отразят тази нова цел в европейския закон за климата ”. Мярката би трябвало да бъде приета бързо от Европейския парламент и представителите на 27-те държави-членки.

Във формулировките, ориентирани към усмиряване на Полша и други силно подвластни от въглищата страни в Източна Европа, се изтъква  “справедливостта и солидарността “ при постигането на задачите на Европейски Съюз в региона на климата, като се споделя, че “целта ще бъде реализирана групово от страните по допустимо най-рентабилния метод “.

Базираното в Брюксел електронно издание, че " министър председателят Бойко Борисов изиска през октомври от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проект за подкрепяне на поетапното унищожаване на въглищата в страната, като съобщи, че личният потенциал на България е непълен за реализиране на задачите на блока за климата до 2030 г. Борисов съобщи, че “лимитът “ на личния потенциал на България е 40% и даде да се разбере, че страната се нуждае от поддръжката на Комисията, с цел да реализира общата цел на Европейски Съюз. Той не посочи каква форма може да бъде тази помощ. "

Въглищните централи в България съставляват 45,9% от общото произвеждане на електрическа енергия през 2017 година Страната счита, че личните й ресурси от въглища могат да подхранват производството на електрическа енергия за идващите 60 години.  “Настояваме Европейската комисия да изготви проект за страните от Централна и Източна Европа, където по-голямата част от силата им са въглища. Такъв е казусът в България – съвсем 60% от нашата сила се създава от въглища “, сподели Борисов.

Българският министър председател съобщи, че се е договорил с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен българските специалисти, работещи по тематиката, да изпратят допустимо най-скоро писмо, в което да посочат всички проблеми, с които страната ще се сблъска, в случай че реши да форсира последователното унищожаване на въглищата.

С новата си позиция Борисов дава единодушие животът на българските ТЕЦ-ове да трае още 10 години, без да е ясно с какви други мощности ще ги размени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР