Премиерът Бойко Борисов ще участва в първия Каспийски икономически форум,

...
Премиерът Бойко Борисов ще участва в първия Каспийски икономически форум,
Коментари Харесай

Борисов ще участва в Каспийския икономически форум в Туркменистан

Премиерът Бойко Борисов ще взе участие в първия Каспийски стопански конгрес, който ще се състои на 11-12 август в курорта Аваза, ситуиран край Каспийско море. Той получи покана още през май от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Форумът е тематичен, тъй като на 12 август се отбелязва в района като Ден на Каспийско море

В икономическия конгрес ще вземат участие водачите на петте Каспийски републики: Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан и посетители от чужбина. Събитието се организира по самодейност на Гурбангули Бердимухамедов, а задачата е осъществяване на полемики за ролята на стопанската система на Каспийския район в международен мащаб, капиталова прелест в разнообразни браншове на стопанската система на крайбрежните каспийски страни: търговия, развиване на градовете и районите, туризъм, селско стопанство, превоз, осведомителни технологии и връзки, енергетика и други.

През 2015 година Борисов бе на посещаване в Туркменистан и разиска с Бердимухамедов опциите за взаимни дейности в региона на интернационалния превоз, в частност - по-активното потребление на българските черноморски пристанищни терминали и развиването им като интермодални центрове за директните транспорти на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Бе регистрирано, че съществува евентуална опция за насърчаване на постоянен товарен железопътен транспорт Варна - Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку. Също по този начин бе разисквано реализирането на Транскаспийския газопровод, който ще даде опция за доставка на природен газ от Туркменистан за България посредством интерконекторните връзки с Турция и Гърция.

Тази седмица Министерският съвет утвърди план на Спогодба сред държавните управления на България и Туркменистан за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари, като основа за водене на договаряния. Тя е първата сред двете страни в тази област. С подписването на документа ще се даде опция за замяна на разрешителни за интернационалните транспорти с авто превоз.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР