Премиерът Бойко Борисов се срещна с колегата си от Княжество

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с колегата си от Княжество
Коментари Харесай

Борисов се оплака на колегата си от Лихтенщайн от българските популисти

Премиерът Бойко Борисов се срещна с сътрудника си от Княжество Лихтенщайн Адриан Хаслер, с който продължиха диалога по тематиките, разисквани по-рано през днешния ден с принц Алоис декор унд цу Лихтенщайн. В срещата участваха също министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, както и министърът на външните работи, правораздаването и културата Аурелиа Фрик.

Борисов осведоми своя сътрудник за полемиките към ратификацията на Истанбулската спогодба у нас. Коментарът му беше провокиран от имитация на министър Фрик, че е научила за дебатите. Княжеството, също като България, се е включило към документа в отбрана на дамите и децата от принуждение.

„ В Истанбулската спогодба става въпрос за принуждение над дами и деца. Популистите неверно подведоха обществото. Ние очевидно не обяснихме задоволително. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем защо става въпрос, тъй като да спрем насилието над дамите и децата, това е полезност “, сподели българският министър председател.

На срещата бяха разисквани опциите за взаимни планове и стратегии в региона на дуалното професионално образование, където Лихтенщайн има доста положителни резултати. Бойко Борисов уточни, че за българското държавно управление образованието е приоритет номер едно и заяви за първите стъпки, които страната ни предприе в тази тенденция, като ограниченията за приобщаването на отпадналите от учебно заведение възпитаници, поетапното повишение на учителските заплати, увеличението на средствата за просвета и обучение, развиването на професионалното обучение в партньорство с бизнеса.

Ролята на България за генерирането на непоклатимост и сигурност в Европа се цени, сподели Борисов след срещата си с принца-престолонаследник Алоис декор унд цу Лихтенщайн във Вадуц. Това е първата среща на такова равнище сред България и Княжество Лихтенщайн.

Темата за сигурността в Европа беше измежду главните в диалога. Борисов уточни, че България към този момент е име и то освен поради европредседателството, а тъй като от години води поредна проевропейска и мирна политика. „ Сега имаме изключителния късмет да създадем нещо и за Западните Балкани, да се разпознаваем от другите, които не престават да са в спор между тях и да водят войни “, акцентира министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов срещна Алоис декор унд цу Лихтенщайн и с тематиките, по които ще работи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Посочено беше, че измежду тях е и постигането на прогрес в цифровизацията и развиването на електронните услуги – област, предпочитана и за Лихтенщайн.

Министър-председателят и принцът-престолонаследник означиха, че двустранните връзки се развиват с положителни темпове на политическо и културно равнище. Констатирана беше нужда от активизиране на икономическото партньорство сред двете страни и разширение на стокообмена. Двете страни биха могли да си партнират интензивно в секторите на нововъведенията и новите технологии, индустриалното произвеждане и дуалното обучение. Борисов посочи, че в границите на ротационното ни председателство, а и по-късно, членовете на българското държавно управление ще са разполагаем за съвещания по въпроси от съвместен интерес.

Принц Алоис декор унд цу Лихтенщайн одобри поканата на българския министър председател да гостува у нас и уточни, че на драго сърце ще се запознае персонално с красивата ни страна, за чиято природа и история е слушал доста.

В срещата взе участие и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР