Премиерът Бойко Борисов се прегръща с председателят на Европейската комисия

...
Премиерът Бойко Борисов се прегръща с председателят на Европейската комисия
Коментари Харесай

Борисов обеща "до две-три години" да сложи край на корупцията

Премиерът Бойко Борисов се прегръща с ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на дебата в Страсбург за целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз

© Vincent Kessler Още по тематиката
Цитат на деня: Спирал съм инфраструктурни планове, с цел да се излюпят новите щъркелчета
от Дневник,17 яну 2018
Борисов увери и евродепутатите: Освен втори въжен превоз подсигурявам, че една керемида няма да се постави повече в Банско
от Дневник,17 яну 2018
Борисов афишира целите на председателството в европарламента (видео)
от Дневник,17 яну 2018 " Аз самият съм зелен. Гарантирам ви, че единствено втори въжен превоз в Банско ще се строи и нито една керемида повече... София има най-добре проведената система за ръководство на боклука след Цюрих... До две три години ще пречупим корупцията в България, тъкмо както се справихме с боклука, ние водим голяма борба с корупцията "

С тези няколко реплики в Европейския парламент министър председателят Бойко Борисов се опита да отговори на въпросите, отправени от партията на зелените за корупцията в България и за проекта за ръководство на парк " Пирин ", който докара до огромни митинги в страната. Борисов беше в Народното събрание в Страсбург, с цел да показа програмата на българското председателство.

Както и доста други пъти, Зелените бяха единствената парламентарна група в Екологичен потенциал, която съществено подлага на критика позицията на държавното управление и повдигна въпроса за ширещата се корупция. Това очевидно изнерви Бойко Борисов. На процедура, той подцени съвсем всички други изявления на депутати, като отговорите му бяха напълно ориентирани към зелената депутатка Ска Келер.

Преди това презентацията му за целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз мина безпрепятствено и с малко неточности, като се има поради, че Борисов не четеше квалифицирания текст. Като цяло чуването мина благожелателно, без остри въпроси и рецензии.

Председателят на групата на Европейската национална партия (в която членува и ГЕРБ) Манфред Вебер даже съобщи, че " напоследък България се бори с корупцията сполучливо ". Самият Вебер през по-голямата част от изявлението на Борисов не слушаше превода.

Няколко от представителите на социалистите и либералите (другите две огромни групи в Европейския парламент) загатнаха върховенството на закона, битката с корупцията и абсурда към подписването на Истанбулската спогодба против насилието на дамите, само че без категорично да се загатва България. Например словенската депутатка Таня Файон сподели, че мъчно можем да чакаме страните от Западните Балкани да почитат върховенството на закона, в случай че не вършим това в Европейски Съюз. Единствено левият народен представител Петър Курумбашев приказва съответно за България и уточни сриването на страната в класацията за свободата на словото и равнището на корупцията на " Прозрачност без граници " от 2005 година насам.

Борисов сред Турция, Русия и Вишеград

Бойко Борисов акцентира на четири области по време на ревюто си – миграцията, Западните Балкани, договарянията по бъдещия бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година и общата европейска защита.

Премиерът акцентира, че макар рецензиите към Турция за правата на индивида и свободата на словото, Европейски Съюз би трябвало да има доста прагматичен метод по повод мигрантите. Той още веднъж повтори тезата си, че най-хубавата европейска политика е защитата на външните граници, тъй че потокът от хора да се насочи през формалните КПП-та, като през тях минават единствено бежанците. По отношение на бъдещата политика за справяне с казуса с миграцията, Борисов уточни внимателно Вишеградската четворка. Премиерът съобщи, че има страни в Европейски Съюз, които не желаят да оказват помощ на страните, които са поели най-голямата тежест – тези на първа линия като България или Италия и тези, които одобриха най-вече имигранти. " Това би трябвало да се реши с огромна дипломатичност ", сподели министър председателят.

Борисов сподели още, че Европейски Съюз би трябвало " почтено и ясно " да каже какви очаквания за участие би трябвало да хранят страните от Западните Балкани. Той уточни, че районът може елементарно да се дестабилизира и даде образец с убития през вчерашния ден косовски сръбски политик Оливер Иванович. Борисов още веднъж сподели, че в случай че Европейски Съюз не се намеси, в района могат да се настанят Русия, Турция, Китай или Саудитска Арабия, което да го дестабилира в допълнение. " После ще се чудим, от къде идват радикални ислямисти, тъй като там има огромен % мюсюлманско население ". Борисов даде за образец подобряването на връзките сред България и Македония и разгласи, че чака в скоро време да се реши и въпросът с името на някогашната югославска република.

Специален поклон бе непокътнат за огромните донори в европейския бюджет. Борисов уточни, че значително просперитета в новите страни членки се дължи на тях. " Аз имам усещане от всички социалистически страни по какъв начин наподобяват и разликата е голяма ", сподели той. Борисов употребява този мотив, с цел да подчертае за какво кохезионната политика (от която получават средства най-бедните страни в ЕС) не би трябвало да бъде прекъсната. Ще бъде забавно обаче по какъв начин това ще се схване в страни като Естония и Чехия да вземем за пример, където несъмнено биха възразили две десетилетия на промени и старания да бъдат систематизирани с концепцията, че напредъкът им се дължи на Германия.

Премиерът се спря и на обичаната си тематика за европейската защита, на която, по неговите думи, той е един от главните мотори. Според него страните членки не се вглеждат в идващите закани, а реагират едвам по-късно. По-големият проблем съгласно Борисов е, че Европейски Съюз оставя огромните страни – Русия, Съединени американски щати или Турция, да взимат решение по тематики, по които " ние се сблъскваме по-късно със страшна мощ ".

Борисов повтори витиеватата структура, че България ще търсим нормализиране на връзките с Русия, само че това ще бъде общоевропейско решение. Думите му обаче бяха погрешно интерпретирани от няколко депутати от извънредно левите и извънредно десните групи като поръчка за събаряне на глобите.

В края на ревюто си, когато стигна до въпроси като европейския обществен дирек, Борисов очевидно се отегчи. Той изясни, че може да изясни всичко, което му е написано, само че предпочитал да уточни единствено най-важните неща и да остави повече време на депутатите за въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР