Премиерът Бойко Борисов разговаря с управителя на Европейската централна банка

...
Премиерът Бойко Борисов разговаря с управителя на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Борисов обсъди готовността ни за еврозоната с управителя на ЕЦБ

Премиерът Бойко Борисов беседва с шефа на Европейската централна банка Марио Драги в Аахен, където е за церемонията по връчването на годишната Международна премия „ Карл Велики “.

Борисов и Драги разискаха готовността на България за участие в еврозоната, като по време на срещата бяха маркирани положителните макроикономически, фискални и финансови индикатори на страната. Отбелязано беше и отличното съдействие сред ЕЦБ и Министерството на финансите и Българска народна банка.

В края на април Борисов разгласи, че е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната. Според него по този начин кредитните рейтинги на страната потеглят нагоре, понижават лихвите по заемите, идват повече вложения, повече непоклатимост и сигурност в банковата система. Той даде образец с някои страни, които към този момент са влезнали и са натрупали дълговe, и това пораждало боязън. Борисов обаче уточни, че ние не представляваме риск за Европа.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са периоди и критерии. Това, което те желаят от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а по-късно в чакалнята на еврозоната ", сподели Борисов. По думите му, това изисква "тихи договаряния ", тъй като банкерите не обичат да се приказва обществено, само че пък хората трябвало да знаят какво се прави.

Финансовият министър Владислав Горанов е безапелационен, че след влизането в еврозоната ще има повишаване на приходите. Той уточни, че не трябва да се основават ирационални упования от присъединението както в отрицателен, по този начин и в положителен проект.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР