Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в
Коментари Харесай

Борисов пристигна в Брюксел за ключова среща на върха

Премиерът Бойко Борисов дойде в Брюксел, където ще взе участие в изключителното съвещание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

В първия ден от полемиките държавните и държавните ръководители ще обсъдят външните връзки, по-специално тези с Турция, както и ситуацията в Източното Средиземноморие. Очаква се водачите да прегледат и връзките с Китай, обстановката в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските водачи ще се концентрират върху методите за задълбочаване и подсилване на единния пазар, за създаване на по-амбициозна промишлена политика и ускорение на цифровата промяна. Целта е да се увеличи конкурентоспособността на промишлените браншове на Европейски Съюз в международен мащаб и да се усили тяхната самостоятелност, да се форсира цифровият преход, както и да се реализира връщане към изцяло работещ обединен пазар допустимо най-скоро.

През месец юли Европейският съвет реализира единодушие по невиждан пакет за възобновяване, посредством който да се преодолеят последствията от COVID-19 върху стопанските системи и обществата на страните членки на Европейски Съюз. Двата стълба на това възобновяване — екологичният преход и цифровата промяна, в комбиниране със мощен обединен пазар, ще насърчат нови форми на напредък и ще покачат устойчивостта на Европейски Съюз.

След като Турция изпрати проучвателен кораби с военноморски конвой в оспорваните води, Атина отговори с военни учения, подкрепени от Франция. Това породи опасения за огромно разгръщане на спора.

Въпреки че напрежението понамаля, защото и двете страни се съгласиха да възобновят прекъснатите договаряния благодарение на НАТО, Турция към момента има военни кораби в кипърските води.

“Всички разновидности остават на масата, в случай че Анкара не се съгласи на преговори”, сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Един от разновидностите включва стопански наказания, към което се сплотиха външните министри на Европейски Съюз на срещата си през август.

Според дипломати от Европейски Съюз, до момента в който блокът е взаимен с Гърция и Кипър, ще се търси дипломатическо решение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР