Премиерът Бойко Борисов присъства на възпоменателна церемония в Скопие по

...
Премиерът Бойко Борисов присъства на възпоменателна церемония в Скопие по
Коментари Харесай

Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта на евреите от територията на днешна Македония

Премиерът Бойко Борисов участва на възпоменателна гала в Скопие във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. По време на церемонията той съобщи, че би трябвало да се опитаме да се върнем обратно във времето и да си представим хората с черни униформи какви безчовечен неща са създали с човешки същества.

Борисов означи, че българският народ би трябвало да е горделив с това, че по това време е съумял да избави българските евреи.

Освен да се регистрира скръбта към починалите, съгласно Борисов би трябвало да се изведат нужните заключения и политиците да не позволяват в никакъв случай сходни неща.

Светла им памет, не сме ги не запомнили, те са в нашето схващане и за това сме тук да ги почетем, сподели Борисов.

Българският министър председател напомни и нещастието, разиграла се на Балканите единствено преди 20 години, която също е била доста жестока и кървава. Според него в този момент всички би трябвало да градят и да работят дружно, с цел да може народите да живеят щастливо и всичко това да остане в историята.

Зоран Заев посочи, че наличието на премиера и толкоз доста посетители от Европа е индикативен цивилизационен жест. По думите му другарството и сплотеността сега са доста огромни. Омразата не е нашият избор. Сътрудничеството и другарството са нашата задача, означи Заев. Той напомни, че от това място са депортирани към лагерите на гибелта 7 144 евреи от Скопие, Битоля и Щип.

Премиерът на Македония акцентира, че историята се повтаря единствено за тези, които не си вършат нужните заключения от нея. Той уточни, че в този ден се договарят поуките от предишното, с цел да може актуалното потомство да осветли в допълнение пътя си към бъдещето.

Председателката на еврейската общественост в Македония Берта Романа Николич помоли да се уважи с едноминутно безмълвие паметта на всички, които са били убити в концентрационния лагер Треблинка. " Прощаваме, само че не забравяме, с цел да не се повтаря в никакъв случай ", сподели Николич.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Македония. В формалната българска делегация за церемонията бяха представители на еврейската общественост. На събитието участваха и голям брой представители на еврейската общественост в Македония.

След церемонията държавните ръководители на България, Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич разискаха съответните инфраструктурни планове в района на Западните Балкани.

В диалозите беше подчертана изключителната значимост на инфраструктурната съгласуваност на страните от района, както и че построяването на плановете ще способства за общото европейско икономическо развиване. " Всеки един план обслужва всяка една балканска, както и всяка европейска страна ", уточни българският министър председател.

Премиерът Зоран Заев благодари особено на българския министър-председател за наличието му на днешната възпоменателна гала в Скопие, както и за дейната политика на българското държавно управление по предпочитаната тематика за приобщаването на страните от Западните Балкани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР