Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Цачева, съобщи правителствената пресслужба.Освобождаването

...
Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Цачева, съобщи правителствената пресслужба.Освобождаването
Коментари Харесай

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на Цачева, заяви държавната пресслужба.

Освобождаването ѝ от поста правосъден министър минава през гласоподаване в Народното събрание, само че в тази ситуация то наподобява по-скоро условност.

"Натиск не е имало. Еднолично взех решение, че не мога да извършвам длъжността министър на правораздаването, до момента в който текат инспекциите. Оставката е персонален акт. Във времето съм посочила, че мога да нося отговорност. Не желая името ми да тежи на премиера Борисов и на партията. Така се прави ", изясни Цецка Цачева.

Оставката ѝ предизвика политически спор за по-дълбоки промени в държавното управление и ГЕРБ. Поне такива са първите реакции на водачите на "Атака " и "Воля " - Волен Сидеров и Веселин Марешки.

Сидеров, който е съдружен сътрудник на ГЕРБ в кабинета "Борисов 3 ", показа, че чака "раздвижване при Цветан Цветанов ". "Цветанов не заеми министерски пост. Там за оставка не може да става дума. Той е ръководител на парламентарната група и нормално на предизборния щаб. Моите упования са, че и там ще има промени. Такива са ми упованията, тъй като виждам, че Борисов работи по този метод ", разяснява Волен Сидеров. Според него въпросното "раздвижване " при Цветанов няма да разцепи ГЕРБ.

Лидерът на "Воля " Веселин Марешки уточни, че оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър мотив за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета. И то в посока държавното управление да проработи доста по-ефективно по дневния ред на хората - приходи, опазване на здравето, обучение, демографска рецесия, справяне с битовата престъпност - проблеми, които вълнуват българите всекидневно.

От Вътрешна македонска революционна организация настояват, че ръководещата коалиция е постоянна и от Обединените патриоти нямат искания и предпочитание да имат министър на правораздаването. "Това е персонален избор. Това е морална постъпка и аз поддържам сходна постъпка. Нормално е, когато има съответни обвинявания към теб като човек, който представляваш изпълнителната власт или политик, да предприемеш сходни дейности. До какъв брой ще бъде призната нейната оставка от Министерски съвет или премиера, не мога да подсигурявам. Но персонално аз като човек от Вътрешна македонска революционна организация поддържам този честен акт ", разяснява Юлиан Ангелов.

"Оставката постоянно е самостоятелен акт. Надявам се, че госпожа Цачева схваща какво прави. Преди малко ви споделих, че министър председателят е на ход - явно съм имала някакво предусещане по тематиката. Дали ще има други оставки, ще забележим, само че не е въпросът към този момент в причините, които ще изложи госпожа Цачева. Въпросът е в причините, които ще отбрани Политическа партия ГЕРБ, болшинството и министър-председателят ", сподели на собствен ред вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още по тематиката - виж тук
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР